Čínské lodě ohrožovaly americké plavidlo, tvrdí Pentagon

Washington - Pentagon dnes oznámil, že pět čínských plavidel ohrožovalo loď amerického námořnictva. Incident se prý stal ve vodách jižně od Číny. V prohlášení Pentagonu se píše, že čínské lodě se najednou objevily a začaly agresivně manévrovat nebezpečně blízko amerického plavidla. V jednu chvíli se údajně lodě k americké strážní lodi přiblížily až na vzdálenost 7,5 metru.

Američané uvedli, že na jejich lodi sloužila civilní posádka, která pracuje pro resort obrany. Podle Pentagonu čínská plavidla svými nebezpečnými manévry porušila mezinárodní právo. „Nyní pošleme čínským úřadům vyjádření našeho znepokojení, které vyvolal tento bezohledný, nedbalý a neprofesionální manévr,“ uvedl Bryan Whitman, mluvčí Pentagonu.

Do incidentu se podle amerického ministerstva obrany zapojilo pět čínských plavidel, která obklopila americkou loď USNS Impeccable. Dvě z lodí se přiblížily k americké lodi na vzdálenost 15 metrů. Jejich posádka mávala čínskými vlajkami a vyzývala americké plavidlo, aby vody opustilo.

Američané odpověděli tak, že Číňany začali kropit vodou z hadic. Poté se ale jedno z čínských plavidel ještě více přiblížilo, jeho posádka se navíc svlékla do spodního prádla. Američané prý přitom čínské lodě informovali vysílačkou, že oblast opouštějí, a žádali je, aby jim lodě uvolnily prostor tak, aby mohli bezpečně odplout. Podle Pentagonu ale dvě z lodí zastavily přímo před americkým plavidlem a posádka začala házet do cesty kusy dřeva.

„Očekáváme, že čínské lodě převezmou odpovědnost a zdrží se dalších provokativních aktivit, které by mohly vést ke kolizi na moři,“ uvádí prohlášení Pentagonu.