Čína: Američané při kolizi s našimi loděmi porušili mezinárodní právo

Peking - Čínský ministr zahraničí prohlásil, že loď amerického vojenského námořnictva porušila mezinárodní právo tím, že v moři poblíž Číny prováděla nelegální průzkum. Pentagon naopak tvrdí, že několik čínských lodí ohrožovalo americkou loď. Podle agentury AP vláda prezidenta Baracka Obamy proti incidentu protestovala u čínského kabinetu.

Čína dnes odsoudila incident, ke kterému došlo u ostrova Chaj-nan. Čínské ministerstvo zahraničí tvrdí, že se zde do blízkosti čínské flotily dostala americká loď, která tam ale podle něj neměla co dělat. Číňané tvrdí, že Američané porušili mezinárodní a čínské právo.

Americké ministerstvo obrany ale tvrdí pravý opak - to, že mezinárodní právo porušila čínská plavidla, když ohrožovala z nebezpečné blízkosti neozbrojenou loď amerického vojenského námořnictva.

„Americká obvinění jsou vážným překrucováním faktů, vydávají černé za bílé a pro Čínu jsou naprosto nepřijatelná,“ okomentoval to dnes mluvčí čínského ministerstva.

Do incidentu se prý zapojilo pět čínských plavidel, která obklopila americkou loď USNS Impeccable, která v neděli prováděla průzkum oceánu v mezinárodních vodách v Jihočínském moři.