Aktivisté z Greenpeace obsadili budovu Rady EU

Brusel - Aktivisté z organizace Greenpeace dnes obsadili budovu Rady Evropské unie v Bruselu. Na chvíli zablokovali všechny vchody, aby se nikdo nedostal do budovy nebo naopak ven. Uvnitř tak zůstali asi hodinu uzavření ministři financí Evropské unie, kteří se zde sešli, aby diskutovali mimo jiné i o financích na boj proti klimatickým změnám. Pak ale policie proti demonstrantům zasáhla, více než 350 aktivistů zatkla a postupně všechny vchody uvolnila.

Aktivisté protestovali proti unijní politice v oblasti boje s klimatickými změnami. Podle nich by raději měla unie poskytnout peníze na boj se změnami klimatu v rozvojových zemích než investovat do sanace bank během finanční krize.  

„Ministři financí dávají miliardy z peněz daňových poplatníků na záchranu padlých bank, ale my jsme tady, abychom se ujistili, že dají peníze na boj s klimatickými změnami,“ prohlásil člen Greenpeace Thomas Henningsen. Aktivisté by si představovali, že by unie přispěla do roku 2020 na boj s klimatickými změnami až 110 miliard eur. Organizace Greenpeace hrozila, že demonstranty na místě ponechá, dokud ministři nepřijmou „správné rozhodnutí“.

Policisté nicméně proti aktivistům zasáhli a snažili se je odtrhnout od sebe. Některé z aktivistů naložili strážci do policejních vozů. Po chvíli se tak jeden ze vchodů do budovy uvolnil. Nakonec se podařilo policistům uvolnit všechny vchody do budovy.

Greenpeace informuje o zraněných aktivistech, policie o tom nic neví 

Mluvčí belgické policie Christian De Coninck informoval o zatčení více než 350 demonstrantů. Všichni podle něj budou dnes propuštěni na svobodu, mohli by však být soudně stíháni za účast v nepovolené demonstraci.

Greenpeace v prohlášení uvedla, že při policejní akci byli zraněni tři aktivisté, kteří jsou teď v nemocnici. De Coninck řekl, že neví nic o zraněných a kdyby se něco takového stalo, byl by o tom informován.

V poslední době nejde o první podobnou akci demonstrantů. Budovu nejdůležitější instituce EU v Bruselu zablokovali nedávno také demonstrující zemědělci. Nelíbila se jim snaha unie zrušit dotace na pěstování tabáku.

  • Protest Greenpeace před Radou EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/728/72701.jpg
  • Protest Greenpeace před Radou EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/727/72696.jpg
  • Protest Greenpeace před Radou EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/727/72697.jpg