Homolka se dočkala vyspělejších neurochirurgických sálů

Praha - Pražská Nemocnice Na Homolce dnes slavnostně otevřela unikátní operační komplex pro pacienty s onemocněním mozku, míchy a páteře. Polyfunkční centrum umožní vzájemné propojení jednotlivých přístrojů, které tak poskytne pacientům přesně cílenou efektivní léčbu. Po rekonstrukci za 110 milionů korun vzniklo pracoviště, které se podle zástupců nemocnice řadí k nejlépe vybaveným v Evropě. V Česku je s jejím zařízením srovnatelná jen Ústřední vojenská nemocnice.

Nový polyfunkční komplex zahrnuje tři operační sály, speciální magnetickou rezonanci, sestavu neuronavigačních systémů a operační mikroskop poslední generace. Unikátnost sálu podle ředitele nemocnice a bývalého primáře neurochirurgického oddělení Vladimíra Dbalého spočívá nejen ve vlastním technickém vybavení, ale především v možnosti vzájemného propojení jednotlivých přístrojů.

Bezpečné operace

„Díky špičkovému vybavení mohou být i velmi radikální operace provedeny bezpečně pro pacienty,“ shrnul Dbalý. Podotkl, že i před touto rekonstrukcí poskytovala nemocnice kvalitní péči. Velmi rychlý vývoj technologií ale vedl k tomu, že přistoupila k rekonstrukci.

Neurochirurgie představuje pro Nemocnici Na Homolce jeden z nosných programů. Neurochirurgické oddělení se po svém vzniku v roce 1990 velmi rychle zařadilo počtem operačních výkonů i spektrem léčených pacientů mezi přední středoevropská pracoviště. Homolka má jako jediná v zemi Lexellův gama nůž, který umožňuje operovat mozek bez řezů. Kvalitu a bezpečnost pro pacienty potvrzuje mezinárodní akreditace JCI.

Hlavní součást - magnetická rezonance

Hlavní výhodu komplexu vidí neurochirurg Jan Klener v tom, že lékaři nyní mají pod jednou střechou vše, co potřebují k úspěšnému léčení. Ústředním prvkem sálového traktu je magnetická rezonance, která zobrazí vzhled i činnost operované tkáně v průběhu operace. Chirurg vyhodnotí změny a přizpůsobí jim další postup.

Rezonance spolupracuje se třemi neuronavigačními systémy, což přináší zcela novou kvalitu v přesnosti a bezpečnosti provedení výkonu. Navigace totiž umožní přesnou orientaci v mozku, kde není dostatek viditelných orientačních bodů. Připomíná to použití navigace GPS při jízdě autem. Spojení obou přístrojů zvyšuje bezpečnost operace.

Chirurg tak může v průběhu operace zjistit, že v místě zůstal zbytek nádoru a hned ho odebrat. Přístroje také včas odhalí skryté komplikace, které vzniknou až během operace. Kvalitní zobrazení operovaného místa umožní operační mikroskop. Nádorovou tkáň či postižené cévy vidí chirurg zřetelně díky fluorescenčnímu zobrazení, takže může také velmi přesně zacílit řez.

  • Nemocnice Na Homolce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/729/72805.jpg
  • Neuron zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/729/72807.jpg