Íránským prezidentem chce být i bývalý proreformní premiér

Teherán - Současnému íránskému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi přibyl další vyzyvatel do červnových prezidentských voleb. Bývalý předseda vlády Mír Hosejn Músáví zastává stejně jako další Ahmadínežádovi protivníci Karrúbí a Chátamí proreformní postoje. Zahraniční pozorovatelé ale upozorňují, že vzrůstající počet liberálních kandidátů může hlasy pro reformátory, kteří usilují o svržení dosavadní hlavy státu, ještě více rozdělit.

Músávího kandidatura je podle politických pozorovatelů překvapivá, neboť byl dosud považován za možného viceprezidenta v případě vítězství bývalého prezidenta Mohammada Chátamího. Názorově blízký si je i s dalším vyzyvatelem a bývalým předsedou parlamentu Mahdímem Karrúbím.

Úřad předsedy vlády zastával Músáví v letech 1981 až 1989, tedy v období íránsko-irácké války. Funkce premiéra byla v roce 1989 zrušena. Během Chátamího působení v prezidentském úřadu v letech 1997 až 2005 pracoval Músáví jako jeho poradce.

Podle pozorovatelů by mohlo být pro Ahmadínežáda výhodné, že proti němu chtějí v prezidentských volbách stanovených na 12. června vystoupit hned tři kandidáti poměrně stejné politické orientace. Rozhodující pro výsledek voleb bude podle analytiků zřejmě to, kolik Íránců přijde volit.

Vysoká volební účast by prý podpořila šance na vítězství opozičních kandidátů, především Chátamího, který je všeobecně považován za největšího Ahmadínežádova konkurenta. Nízká účast by naproti tomu byla dobrá pro Ahmadínežáda, protože jeho stoupenci se dají snadněji zmobilizovat.

Íránská opozice i některé domácí sdělovací prostředky kritizují nynějšího prezidenta kvůli jeho hospodářské politice, která je podle nich příčinou prudce rostoucí inflace v zemi. Proreformní politici zase obviňují Ahamdínežáda, že jeho nesmlouvavé výroky na adresu Západu vedou Írán do izolace.