Čína neuspěla. USA se námořních operací nevzdají ani u jejího území

Washington – Americké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Spojené státy budou pokračovat ve svých námořních operacích v mezinárodních vodách nehledě na požadavky Pekingu, aby byly zastaveny plavby podél jižního pobřeží Číny. Peking označuje tyto plavby za nezákonné. Diplomatickou přestřelku vyvolal nedělní incident kolem neozbrojené lodi amerického námořnictva USNS Impeccable, kterou z nebezpečné blízkosti ohrožovala čínská vojenská plavidla.

„Budeme pokračovat jako dosud v operacích v mezinárodních vodách,“ uzavřel mluvčí Pentagonu Bryan Whitman.

Impeccable prováděla průzkum oceánu v mezinárodních vodách v Jihočínském moři, asi 120 kilometrů od ostrova Chaj-nan, když ji obklopily čínské lodě, najížděly nebezpečně blízko a jejich posádky mávaly čínskými vlajkami. Když chtěla americká loď oblast opustit, dvě čínské lodi zastavily přímo před americkým plavidlem a přiměly ho k nouzovému zastavení.

Celý incident potvrzuje přetrvávání napětí mezi oběma mocnostmi bez ohledu na obnovení vojenských kontaktů minulý měsíc. O USNS Impeccable se navíc ví, že je vybavena citlivými sonary a dalším zařízením určeným ke sledování pohybu ponorek pod hladinou. Spojené státy přitom sledují vzrůst čínského vojenského námořnictva, včetně rostoucí ponorkové flotily.

Čínská vlajka
Zdroj: ČT24