Španělsko si dnes připomíná své „11. září“

Madrid - Španělsko a s ním i celý svět dnes vzpomíná na 191 mrtvých a 1800 zraněných, kteří před pěti lety padli za oběť atentátům teroristické organizace al-Káida na vlaky směřující do Madridu. Útoky silně otřásly politickou scénou v zemi, policii a justici se ale podařilo případ z velké míry objasnit. Deset výbuchů v madridské ranní dopravní špičce bylo na evropské půdě nejhorším zločinem al-Káidy, která má na svědomí i teroristické útoky v USA z 11. září 2001. Jedenáctý březen je ve Španělsku dnem státního smutku, země si smutné výročí připomene pietními akty.

Bomby explodovaly tři dny před volbami. Favorizovaní vládní konzervativci tehdy z útoků rychle obvinili baskické separatisty. Když ale stopy ukázaly na islámské teroristy, obrátil se hněv veřejnosti proti vládě - volby vyhráli socialisté. 

Policie brzy obklíčila sedm pachatelů v madridském bytě. Vyhodili se do vzduchu stejnými výbušninami, které použili ve vlacích. Zůstalo po nich video, podle něhož bylo krveprolití trestem za vyslání španělských vojáků do Iráku a Afghánistánu. Nová vláda pod tlakem veřejného mínění vojáky ihned po nástupu stáhla domů.



Před soudem stanuli tři roky po explozích spolupachatelé. Po výpovědích víc než 600 svědků a stovky expertů soud některé osvobodil a 21 sympatizantů al-Káidy poslal za mříže. „Myslím, že španělská justice v případu vlakových atentátů postupovala velmi uspokojivě. Je možné, že existují pachatelé, které jsme nevypátrali. Vyšetřování ale může pokračovat,“ říká státní žalobce Javier Zaragoza.