Startuje projekt prevence onemocnění štítné žlázy

Ostrava/Praha - V České republice začíná unikátní medicínský projekt České endokrinologické společnosti zaměřující se na ženskou štítnou žlázu a její správné fungování u žen. Její onemocnění totiž může vést k předčasnému porodu nebo způsobit demenci dítěte. Koncept spolupráce endokrinologa, gynekologa a těhotné ženy nyní spouští lékaři ve třinácti okresech Čech a Moravy. Projekt screeningu štítné žlázy u těhotných žen potrvá půl roku. Pokud ho Všeobecná zdravotní pojišťovna vyhodnotí jako přínosný, bude pokračovat i nadále a rozšíří se do celé republiky.

V krku umístěná štítná žláza produkuje hormony, které ovlivňují všechny orgány v těle. Lékaři rozlišují několik jejích onemocnění, například snížená funkce žlázy způsobuje únavu, přibíraní na váze, padání vlasů, ale také výkyvy nálad nebo deprese.

Podle statistik trpí v ČR onemocněním štítné žlázy půl milionu lidí a podle lékařů probíhá řada onemocnění štítné žlázy skrytě. Právě to byl pro endokrinologickou společnost impuls k tomu, zaměřit se na prevenci takovéhoto onemocnění u žen. S cílem špatnou činnost žlázy hned v rané fázi těhotenství odhalit.

„Štítná žláza je velmi důležitý orgán pro početí dítěte, protože ženy, které trpí jejím onemocněním, mohou mít problém s otěhotněním, zvýšená funkce může dokonce způsobit sterilitu,“ popsal možné následky endokrinolog ze Sdruženého zdravotnického zařízení v Krnově Lukáš Burda. Gynekolog Martin Havlík doplnil, že přílišná či snížená produktivita žlázy může vést k mrtvorozenosti dětí, k častějším předčasným porodům, případně i potratům.

Testování štítné žlázy se provádí rozborem krve. Pokud lékaři nějaký problém odhalí, těhotnou ženu vyšetří okamžitě endokrinolog a zvolí vhodnou léčbu.