Tisíce lidí protestovaly v Severním Irsku proti násilí

Belfast - Tisíce lidí v severoirských městech protestovaly proti vraždám dvou britských vojáků a místního policisty, které od soboty zabili teroristé z odštěpených skupin IRA. Katolíci a protestanté na shromážděních hlásali, že už nechtějí žít v sektářském násilí a v permanentním strachu o své děti a blízké. Obavy z dalších útoků v Severním Irsku nemizí, přestože policie pořádá po celé zemi razie a zatkla dva podezřelé.

Největší manifestace byla před radnicí v hlavním severoirském městě Belfastu. Proti násilí protestovali lidé také v Lisburnu, Newry, Downpatricku a Londonderry. Demonstrací se zúčastnili také protestantští a katoličtí politici ze Sinn Féin, která je politickým křídlem IRA, i protestantské Demokratické unionistické strany.

Gordon Brown:

„Tato tragédie ukazuje, že lidé Severního Irska i politici chtějí, aby byl mírový proces zachován a posílen.“

Craigavon ochromil strach

Život v šedesátitisícovém městě Craigavon zcela ochromil strach z terorismu. Úřady nabídly za informace vedoucí k odhalení vrahů policisty odměnu v přepočtu tři miliony korun. Ani ta ale kvůli strachu z odplaty obyvatele městečka neláká. „Ne, byli jsme v posteli a dívali se na televizi, nic jsme neslyšeli,“ říká muž žijící v sousedství domu, ve kterém se střílelo.

Strach místních nejlépe popisují smuteční květiny. U dvou zavražděných britských vojáků jich jsou hromady. U zabitého policisty jen 15 a ty z předchozích dnů radikálové podpálili. Důvod je jasný - oblast ovládá odtrženecká skupina Pokračování IRA.

I když jde podle odborníků jen o desítky osob, přítomnost teroristů je viditelná. Jak je v Severním Irsku zvykem, pomocí malůvek na zdech.

Policie pracuje s možností, že šlo o sehrané akce. Stejně tak mohly být vraždy i pouhé soupeření mezi frakcemi Pravá IRA a Pokračování IRA o to, kdo zabije prvního policistu. „Udělali to proto, že naše mírová politika funguje. Proto provedli tyto ďábelské, ale přesto zbytečně zoufalé činy,“ uvedl ministr pro Severní Irsko Shaun Woodward.

Konflikt v Ulsteru:

Pravá IRA
Zdroj: ČT24