Na pohřbu Tsvangiraiovy ženy řečníci promlouvali o politické krizi

Harare - V Zimbabwe se konal pohřeb manželky premiéra Morgana Tsvangiraie, která zemřela při páteční autonehodě. K tisícům truchlících se připojil i prezident Robert Mugabe, který pronesl projev při smutečním obřadu v metodistickém kostele v Harare. Smuteční řečníci se většinou ve svých projevech spíše než na premiérovu manželku zaměřili na politickou krizi v zemi.

Uprostřed kostela stála rakev, budova byla přeplněná, mnoho lidí sledovalo smuteční obřad zvenku. Ve smuteční řeči kněz nad ostatky premiérovy ženy vzpomněl na politickou krizi, kterou si Zimbabwe prošlo: „Cesty Boha jsou nevyzpytatelné, svedl dohromady někdejší rivaly, měli bychom oslavovat.“

Kněz tak narážel na to, že po dlouhých měsících bojů se opozice a prezident Mugabe dohodli na vládě národní jednoty. Důkazem dohody byl i fakt, že se někdejší rivalové sešli na pohřbu Susan Tsvangiraiové.

Mugabe: Dny násilí jsou minulostí

Prezident Robert Mugabe vystoupil před smutečními hosty: „Vyměnili jsme si mnoho slov, některá byla zlá a hrubá. Máme mnoho následovníků. Mnoho jich ale přišlo o život. Dny násilí jsou už ale minulostí.“

Na doby politických bojů v zemi, při kterých zemřelo mnoho opozičních příznivců, vzpomněl i další přítomný kněz. Ten prohlásil, že pouze Bůh bude soudit jejich činy a jen on rozhodne po smrti, kdo půjde do nebe a kdo do pekla.  

Na premiérovu ženu Susan pak ve své řeči vzpomínal zástupce opozice Tendai Biti: „Žena Morgana Tsvangiraie byla jeho jedinou oporou. Poskytovala mu jídlo, péči a pomoc v době, kdy čelil obvinění ze zrady a kdy se ho pokusili zabít.“ Susan Tsvangiraiová bude pochována blízko svého domova na východě Zimbabwe ve městě Buhera.