Nová lotyšská vláda požádá o důvěru

Riga - Novou lotyšskou vládu premiéra Valdise Dombrovskise čeká hlasování o důvěře. Jeho koalice má v parlamentu většinu 63 poslanců a očekává se, že uspěje. Předchozí kabinet se v únoru rozpadl kvůli hospodářské krizi, která Lotyšsko tvrdě zasáhla. Premiér Dombrovskis varoval, že zemi hrozí bankrot. Chce proto prosadit razantní reformy.

Novou vládní koalici tvoří pět stran pravého středu. Kromě tří stran dosavadní koalice, tedy Lidové strany (TP), sdružení Zelených a Rolníků (SRZ) a formace Za vlast a svobodu, je v novém svazku také Dombrovskisova strana Nový čas a malý Občanský svaz. Díky rozložení sil v parlamentu by nová vláda mohla prosadit potřebná, ale nepopulární opatření.

Minulá vláda podala demisi 20. února. Ministři odstoupili poté, co se země dostala do hluboké hospodářské krize. V lednu v hlavním městě Rize žádaly na demonstracích odstoupení vlády tisíce lidí. Obyvatele Lotyšska stále více rozhořčuje stoupající nezaměstnanost a nepopulární reformy, z nichž lidé vinili právě Godmanisův kabinet.