V Dárfúru unesli tři členy Lékařů bez hranic

Chartúm/Brusel - Belgická sekce Lékařů bez hranic (MSF) oznámila únos tří svých lidí, kteří pracovali v západosúdánském Dárfúru. Únosci drží kanadskou zdravotní sestru, italského doktora a francouzského koordinátora, další dva súdánské spolupracovníky propustili. Podle místních úřadů požadují únosci výkupné. Súdánská vláda čin odsoudila jako hrubé porušení zákona.

Generální ředitel belgické MSF Christopher Stokes oznámil, že fakticky veškerý personál organizace se stáhne do Chartúmu; nicméně v oblasti zůstane pár lidí, jejichž úkolem bude pomoci s řešením celé záležitosti.

Kvůli vydání zatykače na prezidenta Umara Hasana Bašíra nařídil minulý týden Súdán humanitárním organizacím, aby opustily zemi. Bašír čelí obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, zatykač na něj vydal Mezinárodní trestní soud (ICC). Súdánské úřady minulý týden vypověděly ze země 13 mezinárodních humanitárních organizací, mezi nimi i francouzskou a nizozemskou sekci MSF. Belgické, švýcarské a španělské sekce se vyhoštění netýkalo.

Podle guvernéra Severního Dárfúru, kde byli humanitární pracovníci uneseni, požadují únosci za jejich propuštění výkupné. „Vyjednávání s únosci probíhá dobře a možná vyústí v brzké propuštění rukojmích. Žádají výkupné a slíbili, že jim nejde o násilí,“ uvedl Osman Kebir, který se skupinou hovořil telefonicky. Nesdělil však výši požadované částky.

V Dárfúru, kde od roku 2003 proti sobě bojují povstalecké skupiny a arabské milice podporované vládou, před vyhoštěním mezinárodních organizací fungovala největší humanitární operace na světě. Podle odhadů OSN za posledních šest let přišlo v Dárfúru o život na 300 tisíc lidí a bezmála tři miliony byly vyhnány z domovů.