Do ulic v madagaskarském Antananarivu vjely tanky

Antananarivo - Rebelové v madagaskarské armádě dnes v hlavním městě Antananarivu rozmístili tanky a pohrozili, že je použijí v boji proti žoldákům. Madagaskarský prezident Marc Ravalomanana v reakci vyzval k potlačení vzbouřeneckých skupin. Mocenský boj mezi opozičním vůdcem Andrym Rajoelinou a prezidentem sužuje zemi od počátku roku. Některé armádní jednotky se vzbouřily a prezident ve čtvrtek vyzval bezpečnostní síly, aby splnily svou povinnost a chránily civilní obyvatelstvo.

„Během noci jsme rozmístili tanky, ale nejsou v ulicích, nýbrž na tajných místech,“ řekl mluvčí rebelů plukovník Noel Rakotonandrasa. Podle jeho slov jde o preventivní taktiku. Obavy z příchodu žoldnéřů do země má velká část opozice, podle níž by se mohl Ravalomanana snažit s jejich pomocí udržet si moc. Vzbouřenci ale popírají, že by jim vedení opozice velelo.

Prezident Ravalomanana vyzval obyvatele hlavního města, aby se povstalcům postavili. „Prezident vyzývá lidi v Iavoloze (předměstí Antananariva), aby se zorganizovali a zabránili všem přesunům vzbouřených jednotek k paláci, na ochranu prezidenta a paláce,“ uvádí se v prohlášení předneseném v rozhlase. Vzbouřenci však popírají, že by jejich cílem byl útok na prezidentský palác.