Když se dalajlama vzdá svého postoje, bude s ním Čína jednat

Peking - Čínský premiér Wen Ťia-pao dnes oznámil, že Peking je připraven jednat se zástupci tibetského duchovního vůdce, pokud dalajlama upustí od "separatistického" postoje. Premiér zároveň obhajoval politiku Číny vůči Tibetu, podle něj Peking zajistil v Tibetu stabilitu a bezpečnost. Tibet je pod nadvládou Číňanů od roku 1951, letos je to 50 let od protičínského povstání v Tibetu.

„Dalajlama musí demonstrovat svou ochotu, abychom při jednáních dosáhli nějakého zásadního cíle,“ uvedl čínský premiér na tiskové konferenci, která se konala po ukončení zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců.

Premiér také obhajoval čínskou vládu a tvrdil, že právě díky ní ekonomický rozvoj Tibetu zaznamenal úspěch. Podle Wen Ťia-paa „čínská ústava a zákon o autonomii poskytly tibetskému lidu svobodu a práva, zvlášť v oblasti náboženství“.

Dalajlamův mluvčí:

„Naši zástupci jsou připraveni k jednání.“

„Bez ohledu na to, co čínský premiér říká, dali jsme již dříve jasně najevo, že naši vyslanci jsou připraveni na jednání,“ prohlásil dalajlamův mluvčí. To potvrdil i tibetský exilový premiér: „Něco podobného my vítáme, vždy jsme připraveni vyslat zástupce Jeho Svatosti k jednáním.“ Naposledy spolu zástupci Číny a tibetského exilu jednali loni v listopadu, nedosáhli ale žádných podstatných závěrů.

V posledních týdnech vyslala vláda do Tibetu a dalších oblastí západní Číny, kde žijí Tibeťané, policejní a polovojenské sbory. Tento týden totiž uplynulo 50 let od protičínského povstání v Tibetu.

Čína a Tibet

Peking si Tibet nárokuje na základě tvrzení, že jeho území bylo staletí pod čínskou vládou. Avšak Tibet byl až do roku 1951 izolovaným teokratickým státem, dokud čínská armáda neobsadila Lhasu.

Tibet
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová