Za smrt srbských civilistů si 6 chorvatských vojáků odsedí celkem 46 let

Požega - Chorvatsko odsoudilo šest svých bývalých vojáků za válečné zločiny. V roce 1991 týrali v regionu Pakrac srbské civilisty. Osmnáct z nich pak na následky zranění zemřelo. Obvinění muži tehdy pracovali pro vojenskou policii. Dohromady dostali trest odnětí svobody na 46 let.

Chorvatský soud vyměřil Damirovi Kufnerovi trest ve výši 4,5 roku vězení, Davor Simić dostal 1 rok, Pavao Vancas 3 roky. Tomica Poleto pak bude ve vězení 16 let, Zeliko Tutić 12 let a Antun Ivezić 10 let.

Soud je uznal vinnými z mučení civilistů z vesnic Kip a Klisa. Toho se bývalí vojenští policisté dopustili v prosinci roku 1991, kdy místní obyvatele v provizorních věznicích vyslýchali a přitom je fyzicky a psychicky týrali. Ze 24 zadržovaných Srbů jich přežilo jen 18.

Advokáti vojáků uvedli, že se proti verdiktu odvolají. Žalobkyně je naopak s rozsudkem spokojená a zřejmě se odvolávat nebude. Proces začal 28. října 2008. Před soudem promluvilo přes 50 svědků a dalších 50 výpovědí pak bylo před soudem přečteno.