Policisté v ulicích Budapešti kvůli výročí protihabsburského povstání

Budapešť - Maďarsko si připomíná 161 let od protihabsburského povstání v roce 1848. V minulých letech se oslavy několikrát proměnily ve střety krajní pravice s policií. V ulicích Budapešti proto letos hlídkují stovky policistů, úřady zakázaly několik demonstrací. Extrémně pravicová Maďarská garda se chystá znovu rozšiřovat své řady, na náměstí Hrdinů mají noví členové skládat přísahu.

Shromáždění s přísahou nových 600 členů Maďarské gardy bylo povolené, policie proti němu proto nezakročila. Navzdory nepříznivému počasí se akce zúčastnilo několik tisíc lidí, zaznělo několik velice ostrých projevů vůdců pravice.

Policie však gardistům neumožnila pochod na místa, kde se konalo shromáždění Hnutí za lepší Maďarsko. To dnes startuje volební kampaň pro nadcházející evropské volby.

V Budapešti je velký počet policistů, kteří dohlížejí na pořádek, zatím k žádným výtržnostem nedošlo, ani se to nepředpokládá. Jediný incident se přihodil během oslav 15. března před budapešťskou radnicí, kdy na primátora začala házet skupinka lidí pomeranče. Policie čtyři lidi zatkla.