Raketoplán Discovery úspěšně odstartoval ke stanici ISS

Praha/Mys Canaveral - Start raketoplánu Discovery k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes v 00:44 SEČ proběhl hladce. Vesmírný koráb úspěšně odstartoval po několika odkladech z posledních týdnů, které byly způsobeny malými trhlinami na ventilech přepouštějících kapalný vodík do motoru raketoplánu. Kosmická loď asi po osmi a půl minutách dosáhla přechodné oběžné dráhy kolem Země. Na Mezinárodní vesmírnou stanici přiveze solární panely a náhradní díly pro zařízení na recyklaci vody.

Posádce skončil odpočinek a nyní se soustřeďuje na kontrolu tepelné ochrany raketoplánu, jejíž poškození bylo příčinou havárie vesmírné lodi Columbie. Od této katastrofy je kontrola součástí práce posádky vždy druhý den letu.

U vesmírné stanice má Discovery podle plánu zakotvit v úterý ve 22:13 SEČ. Jde o první letošní start raketoplánu k ISS. Na palubě je spolu se šesticí amerických astronautů i japonský astronaut Koiči Wakata, který vystřídá v dlouhodobé posádce stanice Američanku Sandru Magnusovou. Discovery se má podle plánu vrátit na Zemi 28. března.

„Viděl jsem už hodně startů, ale tenhle byl ze všech vizuálně nejnádhernější. Bylo to úžasné představení,“ prohlásil manažer startu Mike Leinbach na tiskové konferenci po startu. Potvrdil také, že na vnější nádrži raketoplánu seděl těsně před startem netopýr. Bylo to ale na straně odvrácené od raketoplánu, a tedy bez rizika poškození stroje.

Start se odkládal kvůli problémům s ventily

Poté, co NASA objevila trhliny na ventilech po předchozích startech, chtěla prozkoumat všechny další ventily, jestli jsou v pořádku, jestli nemůže dojít k podobné závadě. „Potom došlo k tomu, že jeden z ventilů netěsnil, a proto bylo potřeba vyměnit ten další. Proto těch pět odkladů,“ uvedl Milan Halousek z České astronomické společnosti.

Ulomila se část záklopky v jednom ze tří ventilů, které vracejí z vysokotlakých turbočerpadel zpátky do nádrže plynný vodík, aby tu udržovaly tlak. Pak došlo podle odborníka na kosmonautiku z Akademie věd Antonína Vítka ke „šlendriánu“. „Při posledním pokusu o start došlo při plnění nádrže k úniku plynného vodíku tak, že se kolem potrubí tvořila koncentrace, která hrozila výbuchem,“ upřesnil Vítek.

Ředitel České kosmické kanceláře Jiří Kolář soudí, že start raketoplánu na šestý pokus je spíše doklad, že lety do vesmíru jsou opravdu náročná záležitost. Opakovaný start rozhodně podle něj není neúspěch. „Je to vše způsobeno enormní snahou o bezpečnost,“ dodal.

Hlavní úkoly by měly být splněny

Odklady způsobí částečné problémy. „Oproti původním plánům bude uskutečněn o jeden výstup do volného kosmu méně. Odpadne poslední výstup, během kterého měla být instalována zařízení GPS určená k navádění nepilotovaných lodí k Mezinárodní vesmírné stanici,“ řekl Halousek. Hlavní úkol, tedy instalace solárních panelů, které umožní zvýšit výkon stanice, aby na ní mohlo dlouhodobě přebývat šest astronautů, podle Halouska ohrožen nebude.

Naštěstí podle Vítka tři vycházky, které zůstaly ze čtyř, mají splnit všechny hlavní úkoly cesty raketoplánu. „Třetí a čtvrtá vycházka už byly tzv. výhledové akce, které byly potřeba pro budoucnost. Ty může udělat nicméně kdokoli, třeba i stálá posádka stanice ISS,“ podotkl Antonín Vítek z Akademie věd.

Americká flotila raketoplánů má nyní k dispozici tři stroje. Víc už jich nebude. Jejich poslední start je plánován na květen příštího roku. Plán však nemusí být finální, upozornil Jiří Kolář. „Start se může posunout dále a eventuálně se může přidat ještě jeden, který je dnes zatím neplánovaný,“ dodal.

Raketoplán Discovery
Zdroj: ČT24