EU nechá sankce vůči Bělorusku pozastavené

Brusel - Představitelé běloruského režimu, včetně prezidenta Alexandra Lukašenka, zatím dál mohou cestovat do zemí Evropské unie: ministři zahraničí jejích členských zemí se dnes v Bruselu rozhodli o rok prodloužit dobu, po niž vůči nim nebudou uplatňovat cestovní sankce. V minulosti k tomu unie přistoupila kvůli nedodržování lidských práv v Bělorusku. Jednání ministrů sedmadvacítky předsedají za Českou republiku Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra. V neděli jednali představitelé unie se zástupci Egypta, Jordánska a Palestiny o situaci na Blízkém východě.

EU uplatňovala vůči Bělorusku sankce, které např. znamenaly, že političtí představitelé režimu nemohli cestovat na území unie. Na podzim však byly sankce pozastaveny, dnes byl tento stav ponechán. Prezident Lukašenko a jeho vláda tak do EU jezdit můžou. 

V květnu se má v Praze uskutečnit summit EU se šesti státy, kterým unie nabízí tzv. východní partnerství, mezi nimi je i Bělorusko. Pokud by EU sankce opětovně udělila, Lukašenko by se summitu nemohl zúčastnit.

Karel Schwarzenberg již před jednáním ministrů novinářům naznačil, že sankce opětovně uloženy nebudou: „Myslím, že status quo by měl zůstat nezměněn.“ Souhlasil s ním i jeho polský kolega Radoslaw Sikorski a finský ministr zahraničí Alexander Stubb. „Po dvanáct let jsme zkoušeli politiku sankcí a viděli jsme, kam nás to posunulo. V podstatě nikam. Teď jsme se během roku trošku pootevřeli, naše spolupráce je podmínečná, ale ještě nejsme tam, kde bychom měli být,“ dodal Stubb.

EU kritizovala Izrael za budování nových osad

Evropská unie včera na svém zasedání odsoudila Izrael za to, že pokračuje v budování židovských osad. Další kritika přišla za postup státu ve východní části Jeruzaléma, údajně zde totiž Palestinci zdaleka nezískávají tolik stavebních povolení jako Izraelci, ačkoli je tato oblast obývána především Palestinci. Politici také hledali cestu k sestavení nové palestinské vlády.

Včerejšího jednání se zúčastnili zástupci EU, Egypta, Jordánska a také palestinský ministr zahraničí. Všichni vyjádřili naději, že by se složení nové palestinské vlády měl svět dozvědět do konce měsíce.

Největším problémem je, že by ve vládě měly zasednout hnutí Fatah a s ním i organizace Hamás. Obě tato hnutí mají zásadně odlišný názor, jak vyjednávat s Izraelem o vytváření nového palestinského státu. Úkolem nové vlády bude připravit parlamentní a prezidentské volby a také řídit obnovu pásma Gazy.