Somálští únosci propustili čtyři humanitární pracovníky

Mogadišo - Somálští ozbrojenci dnes propustili čtyři humanitární pracovníky OSN, které unesli nedaleko letiště u města Wajid. Tři z unesených jsou cizinci. Somálsko je od roku 1991 bez fungující centrální vlády. Většinu jihu ovládají islámští povstalci. Podle údajů OSN bylo v Somálsku za loňský rok zabito 35 humanitárních pracovníků a 26 jich bylo uneseno.

„Mohu vám potvrdit, že všichni čtyři humanitární pracovníci byli výsledkem společného úsilí bez podmínek propuštěni milicí, která je unesla dnes ráno ve Wajidu,“ sdělil mluvčí islamistů Muchtar Robow Mansúr. Všichni čtyři jsou zpět na základně OSN.

Skupina byla unesena při cestě na letiště ve městě Wajid, které leží nedaleko hranice s Etiopií. Šlo o zaměstnance Programu OSN pro rozvoj (UNDP) a Světového programu pro výživu (WFP).

Při únosech cizinců, humanitárních pracovníků a novinářů v Somálsku bývá vymáháno vysoké výkupné a takové incidenty značně komplikují humanitární práci v zemi. Většinou jsou s únosy spojováni islamističtí povstalci, kteří v Somálsku vedou občanskou válku proti vládě.