Madagaskarská armáda obsadila prezidentský palác

Antananarivo - Téměř stovka vojáků a tanky madagaskarské armády dnes obsadily prezidentský palác a centrální banku v metropoli Antananarivu. Ozbrojené složky jsou na straně opozičního vůdce Andryho Rajoeliny, který bojuje o moc s prezidentem Marcem Ravalomananou. Prezident se v současnosti skrývá ve svém sídle asi 10 kilometrů za městem.

"Palác je obsazen. To byla naše dnešní mise. V tuto chvíli nemáme žádné
další příkazy," řekl agentuře Reuters uvnitř paláce plukovník, který si
nepřál být jmenován. Na otázku, zda armáda plánuje vyslat tanky i k paláci, ve kterém se skrývá prezident Ravalomanana, odpověděl, že ne, a zopakoval, že pro tuto chvíli nemá žádné další příkazy.



Při útoku na prezidentský palác se ozývaly exploze a střelba, odpor byl minimální. „Vzdej se, vzdej se, pokud tam jsi, vzdej se, protože jsme bratři,“ volal během akce jeden z vojáků do reproduktoru. Krátce po dobytí paláce střežily dva tanky hlavní vchody do budovy a třetí hlídal před objektem.



Opozice obviňuje prezidenta, že je diktátor

Opoziční předák Rajoelina během dne vyzval bezpečnostní složky, aby zatkly Ravalomananu, který navrhl uskutečnit referendum, v němž by občané rozhodli, jestli má ve funkci zůstat. Rajoelinou jmenovaná ministryně spravedlnosti Christina Razanamahasoaová na protivládní demonstraci prohlásila, že prokurátorům nařídila, aby prezidenta zatkli.

Podle opozičního vůdce Rajoeliny nakládá prezident Ravalomanana nezákonně se státními penězi a vládu ostrova prý proměnil v diktaturu. Od začátku roku si mocenský boj mezi oběma politickými rivaly vyžádal na 135 obětí. Minulý týden se navíc vzbouřila část armády, která tvrdí, že chce v zemi opětovně nastolit pořádek.

„Zůstávám u moci. Já jsem madagaskarským prezidentem a demokratické procesy musí zůstat zachovány,“ prohlásil Ravalomanana. Jeho příznivci tvrdí, že ostrov za jeho vlády prosperoval a že Rajoelina chce jen dělat potíže, které neřeší politicky. Na Madagaskaru, který získal nezávislost na Francii v roce 1960, ale stále žije 70 procent z 20 milionů obyvatel za méně než dva dolary na den. A právě ekonomické frustrace opozice využila.

Znepokojení nad situací v zemi vyjádřila EU a Africká unie, jejíž členové se dnes sešli k mimořádnému jednání. Unie odmítá na Madagaskaru jakékoliv protiústavní převzetí moci. „EU samozřejmě odmítá jakýkoli akt násilí,“ řekl k situaci na Madagaskaru na tiskové konferenci v Bruselu český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který před novináři hovořil jako zástupce českého předsednictví EU. Schwarzenberg také uvedl, že EU neuzná nikoho, kdo se k moci dostane násilnou, neústavní cestou.

  • Vojáci na Madagaskaru obsazují prezidentský palác autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/741/74029.jpg
  • Madagaskarský opoziční vůdce Andry Rajoelina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/741/74031.jpg
  • Madagaskarský prezident Marc Ravalomanana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/741/74033.jpg