Chatámí nebude kandidovat v íránských prezidentských volbách

Teherán - Íránský někdejší prezident Mohammad Chatámí dnes oznámil, že stahuje svou kandidaturu do červnových prezidentských voleb. Dá se proto čekat, že prezidentskou funkci zřejmě obhájí Mahmúd Ahmadínežád, který ovšem dosud svoji kandidaturu neoznámil.

„Chatámí se rozhodl odstoupit, ale bude podporovat jiného umírněného kandidáta, jehož jméno bude později oznámeno v Chatámího prohlášení,“ uvedl pro agenturu Reuters zdroj blízký někdejšímu prezidentovi.

Chatámího podpora bude směřovat nejspíš k dalšímu proreformnímu politikovi, někdejšímu předsedovi íránské vlády Míru Hosejnovi Musávímu, s nímž se v neděli Chatámí sešel k jednání.

Jiný zdroj míní, že Chatámí se z voleb stáhnul, protože tak chce sjednotit reformisty, kteří stojí proti konzervativnímu Ahmadínežádovi. Podle analytiků by mohl výsledek íránských voleb ovlivnit náhled západních zemí na íránskou politiku, který je nyní především kvůli otázce jaderného programu negativní.

Jaderný program prosazuje především současný konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, kterému by mohlo odstoupení Chatámího v červnových volbách hodně pomoci.

Chatámí oznámil úmysl kandidovat ve volbách začátkem února. Po něm to ale udělali i další opoziční politici a vznikly obavy, že se proreformní tábor tříští. Stávající konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád zatím kandidaturu nepotvrdil, ale předpokládá se, že bude usilovat o znovuzvolení.