Druhým dnem pokračuje soudní proces s Josefem Fritzlem

Sankt Pölten - Další částí výpovědí vězněné dcery Elisabeth dnes bude pokračovat soud s Josefem Fritzlem. Dcera nevypovídá přímo v soudní síni, ale prostřednictvím 11hodinové videonahrávky. Fritzl ji podle obžaloby 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu, zneužíval ji a zplodil s ní sedm dětí. Třiasedmdesátiletý muž je obviněný ze šesti zločinů - mimo jiné i z incestu a znásilnění. Už v pondělí přiznal vinu ve čtyřech bodech obžaloby, odmítl ale vraždu a zotročování. Neprojevil údajně také žádné city a lítost.

Stejně jako v pondělí je i dnes jednání uzavřené a odehrává se s vyloučením veřejnosti. Stejně jako včera si Fritzl zakrýval obličej modrými deskami, když ho dnes v devět hodin ráno přivedli do soudní síně. Jedné z kamer se ale podařilo zachytit obličej obžalovaného. Několik novinářů mělo možnost položit Fritzlovi několik otázek, on ale znovu na žádnou z nich neodpověděl, připomněl zpravodaj ČT Jan Moláček.

Fritzlova dcera Elisabeth v soudní síni nevypovídá přímo: osmičlenná porota, rozhodující o vině či nevině, a tříčlenný senát její slova sledují z videonahrávky. Záznam trvá 11 hodin a jeho část viděl soud již v pondělí. Soud v průběhu promítání nahrávek pokládal obžalovanému otázky, ten na ně pak odpovídal. Mluvčí soudu dnes na tiskové konferenci uvedl, že soud chce dnes promítání videozáznamu dokončit.

Dnes si také soud prohlédl videonahrávku z výslechu bratra vězněné dcery. Dopoledne byl také vyslechnut neonatolog, který vypovídal k obvinění v případu vraždy Fritzlova syna.

Zítra bude v soudní síni opět přítomná veřejnost 

Zítra bude proces pokračovat přečtením psychiatrického posudku obžalovaného. Zhruba od 9 hodin by pak měl soud povolit přítomnost veřejnosti v soudní síni. Dovnitř místnosti se opět dostane zhruba stovka novinářů, kteří prošli přísnou akreditací. Mluvčí soudu v Sankt Pöltenu ovšem upozornil, že novináři mají zakázáno pořizovat v soudní síni jakékoli nahrávky či snímky.

Po projednání psychiatrického posudku bude zítra následovat předčítání dvou technických znaleckých posudků. V poledne se pak soudci odeberou k poradě, která by měla trvat celé odpoledne. Ve čtvrtek ráno jsou pak na programu závěrečné projevy obhájce, obžalovaného a státního zástupce. Pokud půjde vše podle plánu, rozsudek nad Fritzlem by mohl být vynesen už ve čtvrtek odpoledne.

Proces vévodí titulním stránkám novin

Proces dnes ovládl první stránky rakouského tisku. Podle listu Die Presse Josef F., jak se smí v Rakousku psát o obžalovaných, u soudu hrál hru na schovávanou. K lidem v soudní síni se nepootočil ani tehdy, když své modré desky odložil. Deník Kronenzeitung ho označuje za zbabělce. Podle titulků v Kurieru Fritzl lituje jen sám sebe.

Většina titulů otiskla veliký Fritzlův snímek zezadu orámovaný modrým pořadačem. Podle Kurieru „zlo vypadá jako modré desky“. Deník Der Standard pak přinesl kresby ze soudní síně. I na nich je ale obžalovaný pouze zezadu. „Stejně jako se vždy při Prélude od Franze Liszta vybaví Hitler, protože melodii nasadil jako znělku k německému týdeníku, tak slovo sklep zůstane navždy spojené se jménem Fritzl,“ napsal Kurier.