Francouzská vláda před hlasováním o návratu do NATO dostala důvěru

Paříž - Dolní komora francouzského parlamentu vyslovila důvěru vládě, a formálně tak posvětila návrat země do všech vojenských velících struktur Severoatlantické aliance. Plnou vojenskou integraci Francie zrušil před třemi a čtyřiceti lety tehdejší prezident de Gaulle. Současný prezident Sarkozy chce posílit vliv Francie v rozhodovacích procedurách a aliance to vítá. Návrat Francie do NATO teď ještě musí schválit členské země.

V hlasování o důvěře vládě se 329 poslanců vyslovilo pro a 228 proti. Nyní čeká poslance hlasování o návratu Francie do velení NATO. Vládní strana Svaz pro lidové hnutí (UMP) má ve sněmovně pohodlnou většinu a očekává se, že kabinet podpoří. Proti začlenění Francie do čela NATO je nicméně parlamentní opozice, a to jak socialisté a část centristů, tak i komunisté nebo Zelení. Opozice tvrdí, že začlenění Francie zpět do NATO by mohlo, oslabit její nezávislost na Spojených státech.     

Návrat odmítá i část členů UMP z řad takzvaných „gaullistů“, kteří jsou následovníky generála Charlese de Gaulla, jenž vystoupení Francie z velení NATO v roce 1966 inicioval.

Návrat Francie do vojenských velících struktur Severoatlantické aliance, budou muset ještě posvětit spojenci v NATO.