Policie rozbila v Itálii a na Slovensku síť pašeráků lidí

Řím/Bratislava - Italská policie rozbila v Udine na severovýchodě země mezinárodní síť pašující do Evropy nelegální migranty z Indie, Bangladéše a z Pákistánu. V rámci operace bylo zatčeno několik osob nejen na severovýchodě Itálie, ale také na Slovensku. Podle informací slovenského ministerstva vnitra byl jeden slovenský člen sítě zadržen v České republice. Jednalo se o jednoho Slováka, na kterého byl v Itálii vydán mezinárodní zatykač.

Podle slovenského ministerstva spolupracovala tamější policie s italskými úřady a šlo o dlouhodobější operaci, která začala už v červnu 2006. Část sítě působící na Slovensku byla zadržena už koncem loňského roku, kdy bylo obviněno z převáděčství celkem 17 osob. Vyšetřování prokázalo, že tato část mezinárodní organizace se podílela na přepravě nejméně 327 osob z Asie do Evropy a že zisk činil zhruba 246 233 eur (asi 6,5 milionu korun).

Italské úřady zatím zadržely deset osob a obvinily je z trestného činu převáděčství. Počet obviněných není zatím konečný, policie prověřuje v této věci ještě dalších 20 osob.

Italští vyšetřovatelé zjistili, že kriminální síť pašovala imigranty především z oblasti Paňdžábu, který leží jak na území Indie, tak v Pákistánu. Pašeráci vybavili uprchlíky pravými vízy a posílali je do Moskvy. Z ruské metropole putovali migranti do uprchlického tábora v ukrajinském Mukačevu, odkud byli přemístěni do zadržovacích středisek v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku nebo do bytů, které organizace kontrolovala v Bratislavě. Další fází byla přeprava uprchlíků na sever Itálie. To zajišťovala slovenská větev pašerácké sítě prostřednictvím slovenských a také českých kamionů. Často byli běženci přepravováni ve velmi stresujících podmínkách.