Postsovětské republiky nabízejí pomoc jednotkám NATO

Moskva - Průjezd do Afghánistánu a jakoukoli pomoc jednotkám NATO v této zemi dnes nabídlo sedm postsovětských republik sdružených do Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Po dnešním moskevském zasedání ODKB to uvedl její generální tajemník Nikolaj Boďuža. Organizace sdružuje Rusko, Kazachstán, Uzbekistán, Arménii, Bělorusko, Tádžikistán a Kyrgyzstán.

„Členské země ODKB se shodly na tom, že by měly poskytnout pomoc jakéhokoli druhu protiteroristické koalici operující v Afghánistánu,“ řekl Boďuža s tím, že zájmy NATO a zemí ODKB ohledně Afghánistánu se jednoznačně shodují. Vyjádřil také naději, že vztahy mezi Ruskem a USA za vlády nového amerického prezidenta Baracka Obamy se zlepší, stejně jako vztahy mezi NATO a ODKB.

Rusko, Kazachstán a Uzbekistán již dříve podepsaly s jednotlivými členskými státy aliance dohody umožňující nezbrojní pozemní dodávky materiálu do Afghánistánu. Nedávno touto cestou projel první speciální vlak z Pobaltí na afghánskou hranici se zásobami pro americké síly. Kyrgyzstán v únoru naopak vypověděl dohodu s USA o využívání letecké základny Manas k zásobování amerických jednotek v Afghánistánu a v březnu pak i s ostatními státy koalice vedené Američany.

Slováci v Afghánistánu vystřídali Čechy

Na nizozemské základně Camp Hadrian v afghánské provincii Uruzgán dnes slovenský kontingent převzal obranu základny od svých českých kolegů. Velitel základny generál Tom Middendorp při této příležitosti vysoce ocenil práci českých vojáků a příkladnou mezinárodní spolupráci mezi armádami Nizozemska, České republiky, Francie, Slovenské republiky a příslušníky afghánské armády a policie. Předal pamětní minci velitele vedoucímu praporčíkovi českého kontingentu Františku Němcovi jako ocenění jeho vynikající práce a popřál úspěšnou misi vojákům slovenského kontingentu.

Na nizozemské základně působilo 63 českých vojáků, především z 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 42. z Tábora. Předáním odpovědnosti za ochranu Camp Hadrian slovenským kolegům skončilo jejich působení v provincii.

Slavnostní nástup 1. kontingentu Armády České republiky, který byl nasazený v Afghánistánu
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK