Španělsko se stáhne z Kosova, USA a NATO to kritizují

Madrid - Španělsko stáhne do konce léta z Kosova svých 632 vojáků, kteří tam působí v rámci mezinárodních sil KFOR. Ve čtvrtek to oznámila španělská ministryně obrany Carme Chacónová. Jde o nečekané rozhodnutí, které vzápětí kritizovaly Spojené státy i  Severoatlantická aliance, jež jednotkám KFOR velí. Španělsko misi podporovalo od jejího vzniku v roce 1999, ale je také jednou z pěti zemí Evropské unie, které zatím neuznaly nezávislost Kosova, jednostranně vyhlášenou loni 17. února. Španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero počátkem března prohlásil, že jeho země Kosovo nikdy neuzná.

Ministryně zdůvodnila španělské rozhodnutí slovy, že „poslání bylo dokončeno a přišel čas vrátit se domů“. Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer ale považuje rozhodnutí Madridu za předčasné, „hluboké zklamání“ a překvapení vyslovily i Spojené státy. "V roce 1999 se spojenci dohodli na zásadě vstupujeme tam všichni společně, odejdeme odtamtud všichni společně. Toto rozhodnutí nás tedy překvapilo," řekl mluvčí mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood.

Španělský kontingent v rámci mezinárodních sil KFOR pod vedením NATO působí na západě Kosova pod italským velením, první španělští vojáci dorazili do Kosova v roce 1999. Výrazné snížení svého kontingentu v Kosovu oznámila 4. března i Velká Británie, protože se tam zlepšila bezpečnostní situace. NATO již naznačilo, že v blízké budoucnosti sníží početní stavy svých sil v Kosovu, kde má nyní asi 15 tisíc vojáků. O snížení by se mohlo jednat na červnové schůzce ministrů obrany v Bruselu.

Jednotky KFOR v Kososvu
Zdroj: ČT24