Muž, který se podílel na vraždě 8 000 Židů, před soud nepůjde

Vídeň - Rakousko nepostaví před soud bývalého příslušníka jednotek SS Josiase Kumpfa (83), který se přiznal, že se během druhé světové války podílel na masové vraždě osmi tisíc Židů. Usmrceni měli být během jediného dne v roce 1943. Podle rakouského ministerstva spravedlnosti však nemůže Kumpf stanout před soudem, protože jeho zločin už je promlčen. S tímto vyjádřením Rakušané přišli pouhý den poté, co se Kumpf vrátil po vyhoštění ze Spojených států, kde více než padesát let žil, do své rodné země.

„Vždy jsme Spojeným státům zdůrazňovali, že u nás už nemůže být stíhán za činy, z nichž je podezřelý,“ uvedla pro BBC mluvčí rakouského ministerstva Katharina Swobodová. Promlčecí lhůta Kumpfových zločinů podle ní uběhla v roce 1965. Nic na tom nemění ani fakt, že se Kumpf ke svým zločinům přiznal.

Podle amerických úřadů se Kumpf, který během války pracoval jako strážce v koncentračních táborech Sachsenhausen a Trawniki, podílel na zavraždění a pohřbení tisíců Židů. K masakru došlo v táboře Trawniki v nacisty okupovaném Polsku. Kumpf přiznal, že stál u jámy, u níž byli Židé popravováni. Měl za úkol sledovat a zabít ty, kteří popravu zastřelením přežili nebo se svíjeli ve smrtelných křečích.

Rakouské ministerstvo spravedlnosti Kumpfa brání s tím, že v době, kdy se na masakru podílel, byl ještě teenager. Opoziční Zelení naopak vyzývají rakouskou vládu k prosazení změn v zákonech. Ty by podle nich měly umožnit stíhání Kumpfa a dalších nacistických zločinců bez ohledu na dlouhé roky, které od druhé světové války a spáchání jejich zločinů uplynuly.