Maďarský premiér se chystá odstoupit

Budapešť - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes oznámil, že hodlá podat demisi. Tímto krokem chce umožnit vytvoření nové vlády, která by schválila rozsáhlé rozpočtové škrty a reformy a vyvedla zemi z finanční krize. Předčasné volby by se však v Maďarsku konat neměly, změnu premiéra by mělo umožnit konstruktivní hlasování o nedůvěře vládě.

„Krizový management a další změny vyžadují širší politickou a sociální podporu, než jakou mají dnes,“ řekl Gyurcsány na sjezdu své strany. „Slýchám, že já stojím v cestě spolupráci potřebné ke změnám. Doufám, že jsem to jen já, kdo je překážkou, protože jestli tomu tak je, odstraním tuto překážku,“ dodal.

Slovenský premiér Robert Fico o situaci v Maďarsku:


Exkluzivně pro ČT

„Pan Gyurcsány je politik, který je jasně orientovaný na hospodářský růst, je orientovaný na reformy. Nedomnívám se, že by změna vlády měla znamenat nějaký kategoricky jiný přístup investorů a mezinárodního měnového světa k Maďarsku.“

Vládnoucí socialisté, kteří Gyurcsánye na dnešním sjezdu znovu zvolili svým předsedou, by o jeho nástupci v čele kabinetu měli rozhodovat za dva týdny. Opoziční Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) už projevil ochotu jednat se socialisty o protikrizovém programu, zatímco pravicový Svaz mladých demokratů (Fidesz) si přeje předčasné volby.

Gyurcsány na dnešním sjezdu své Maďarské socialistické strany (MSZP) vyzval k novému stranickému rokování, jehož účastníci by vybrali kandidáta na post šéfa nové vlády, pověřené úkolem schválit rozsáhlé rozpočtové škrty a reformy, a vyvést zemi z krize. Socialisté vzápětí oznámili, že sjezd MSZP se uskuteční 5. dubna.

„Bude-li parlamentní většina, nový premiér by mohl být do poloviny dubna,“ uvedl zdroj blízký premiérovi. Postup, který Gyurcsány navrhuje, totiž nepočítá s vypsáním předčasných voleb. V právním smyslu totiž nepůjde o rezignaci, ale konstruktivní hlasování o nedůvěře v parlamentu.

V praxi to znamená, že hlasování navrhne nejméně jedna pětina všech poslanců. Bude vybrán nový kandidát na premiéra a parlament bude hlasovat o odstoupení stávajícího předsedy vlády.

Fidesz si přeje předčasné volby

Hlavní opoziční strana Svaz mladých demokratů (Fidesz) dnes vydala prohlášení, v němž uvádí, že nehodlá zahájit jednání o jakékoli nové vládě a přeje si předčasné volby. Upozorňuje také, že se chystá dát v pondělí podnět k rozpuštění parlamentu. „Socialistická vláda je hanbou země a předčasné volby jsou v zájmu Maďarska,“ praví se v prohlášení Fidesz. Jakýkoli návrh na rozpuštění zákonodárného sboru musí podpořit většina poslanců a Fidesz sám tuto většinu nemá.

Slovenský premiér Robert Fico dnes na sjezdu ČSSD na situaci v Maďarsku reagoval slovy: "Pokud v Maďarsku vyhraje extrémní pravicová politická strana Fidesz, která dnes má v některých okamžicích úplně extrémní pozici ke vztahům se Slovenskem, mimořádně to zkomplikuje slovensko-maďarské vztahy a budeme na to muset určitým způsobem i reagovat.

Maďarsko čelí největší krizi od počátku 90. let

Politickou krizi v Maďarsku podnítila krize ekonomická. Země totiž nedokázala eliminovat dopady světových hospodářských turbulencí a musela zvolit tak razantní opatření, jako je například snižování platů státních zaměstnanců. Rezignaci premiéra přesto nikdo nečekal.

„Je to překvapivé nejenom v tomto aktuálním kontextu, ale i v celkovém kontextu maďarské politiky po roce 1990. Je to asi nejvýznamnější politická krize v Maďarsku,“ podtrhl v rozhovoru pro ČT24 politolog z Metropolitní univerzity Praha Petr Just.

Maďarsko patří k zemím, na které nejtíživěji dolehla světová finanční krize. Mohlo za to vysoké zadlužení země. Když přísun peněz z finančních trhů kvůli krizi vyschl, dostala se maďarská ekonomika do problémů. Aby jim mohla úspěšně čelit, dostala v říjnu půjčku Mezinárodního měnového fondu v úhrnné výši 25,1 miliardy dolarů.

Robert Fico
Zdroj: ČT24