Prozatímní madagaskarský prezident Andry Rajoelina složil přísahu

Antananarivo - Prozatímní madagaskarský prezident Andry Rajoelina dnes složil přísahu během slavnostní ceremonie, která se konala na stadionu v hlavním městě Antananarivu. Navzdory nesouhlasu mezinárodního společenství i Africké unie, která odsoudila nový madagaskarský režim jako protiústavní, přijal Rajoelina prezidentský úřad za přítomnosti 40 000 diváků. Ceremonie se nezúčastnil žádný ze zahraničních velvyslanců v zemi.

Na obřad si prozatímní madagaskarský prezident vzal černý oblek s červenou kravatou, ale stadionu Mahamasina dominovala oranžová barva symbolizující Rajoelinovo opoziční hnutí, které s pomocí části armády sesadilo režim prezidenta Marka Ravalomanany. Během dnešní ceremonie Rajoelina prohlásil, že jeho prioritou je bojovat proti bídě a zajistit bezpečnost. „Mou hlavní prioritou je zlepšit život lidí,“ řekl Rajoelina davu.

Rajoelina, který je ve čtyřiatřiceti letech nejmladším africkým prezidentem, se moci ujal v úterý po měsících stávek a protestů proti předešlému prezidentovi Ravalomananovi. Ravalomanana po rezignaci předal moc armádě a ta do čela země postavila bývalého starostu hlavního města Antananariva Rajoelinu. Týdny nepokojů a boje o moc stály život nejméně 135 lidí, znamenají zničenou ekonomiku a znepokojení zahraničních investorů.

Na mocenskou změnu na Madagaskaru zareagovala i Africká unie, která ostrov vyloučila ze svých řad a proces, který k moci přivedl nový režim, označila za protiústavní. Spojené státy a Evropská unie označily Rajoelinovo získání moci za státní převrat a vyzvaly Madagaskar k uspořádání předčasných voleb. „Všem vůdcům našich zahraničních partnerů chceme dát na vědomí, že Madagaskar je přítelem všech národů,“ řekl Rajoelina a dodal, že nehodlá měnit madagaskarskou tržní ekonomiku. „Usilujeme o novou naději na svobodu. Hledáme nový směr pro naši zemi,“ dodal prezident, kterému chybí šest let do věkové hranice určené madagaskarskou ústavou jako minimální věk hlavy státu.

Marc Ravalomanana
Zdroj: ČT24