Až 100 tisíc lidí demonstrovalo v Neapoli proti mafii

Neapol - Ohradit se proti řádění mafie a připomenout si její oběti přišly dnes desetitisíce lidí do Neapole. Podle odhadu organizátorů se pochodu ulicemi města zúčastnilo na 100 tisíc lidí z celé Itálie a dalších třiceti zemí, takže se stal jednou z největších demonstrací proti mocným zločineckým syndikátům za poslední léta. Demonstranti požadovali potření organizovaného zločinu na jihu Itálie.

V čele pochodu kráčeli příbuzní obětí, někteří v bílém a s portréty svých zavražděných blízkých. Z ampliónů zazněla jména asi 900 osob, které má mafie na svědomí. Na jednom z transparentů se objevil nápis: „Nezabili jste je. Kráčejí s námi.“

Demonstraci zorganizovalo sdružení skupin občanské společnosti Libera, které se podílí na mnoha protimafiánských aktivitách, včetně získávání farem a budov zkonfiskovaných mafii a jejich využívání pro dobro společnosti - například ke zřizování škol a odvykacích center pro drogově závislé.

Policie proti mafii bojuje, stále to ale nestačí

Italská policie zasadila sicilské mafii v uplynulých letech citelné rány. Například v roce 2006 zatkla několik jejích šéfů, mimo jiné „bosse bossů“ Bernarda Provenzana a později i jeho následníka Salvatora Lo Piccola. Má se ale za to, že čtyři největší italské mafiánské organizace - kalábrijská 'Ndrangheta, sicilská Cosa Nostra, neapolská Camorra a puglijská Sacra Corona Unita - stále ještě ovládají značnou část italské ekonomiky.

Odhaduje se, že jen sama 'Ndrangheta, která je zřejmě nejmocnější mafiánskou organizací, vydělává na obchodu s drogami 45 miliard ročně. Italské zpravodajské služby se navíc obávají, že současná hospodářská krize mafii ještě posílí. Své nelegálně nahromaděné peníze totiž může použít na koupi podílů v celém spektru krizí oslabených firem.