Španělsko se stažením vojáků z Kosova vyčká

Madrid - Španělská vláda učinila ústupky v harmonogramu stahování svých vojáků z Kosova poté, co Spojené státy vyjádřily hluboké zklamání nad tím, že Madrid chce odchod vojáků uskutečnit již letos v létě. Španělsko také přislíbilo, že se bude více angažovat v Afghánistánu, informují dnešní španělské deníky.

Podle listu El País slíbil Bernardino León, tajemník vlády premiéra Josého Luise Zapatera, při pátečním rozhovoru s poradcem prezidenta Baracka Obamy pro otázky národní bezpečnosti generálem Jamesem Jonesem, že stažení bude probíhat v těsné spolupráci se spojenci, a ujistil, že zabere delší čas.

„Španělští vojáci by mohli v Kosovu zůstat o rok déle, aby zajišťovali bezpečnost v citlivých místech, jako jsou pravoslavné kláštery a srbské enklávy,“ napsal El País. Deník El Mundo dokonce tvrdí, že stažení bylo odloženo na neurčito.

Španělsko o rozhodnutí odejít z Kosova do konce léta informovalo ve čtvrtek. Kromě Spojených států ho kritizovala také Severoatlantická aliance. V Kosovu je pod hlavičkou OSN rozmístěno asi 15 000 vojáků ze zemí NATO a některých dalších. Španělsko tam má 620 mužů, Česká republika přes 400.

Kosovo loni v únoru vyhlásilo jednostranně nezávislost. Tu zatím uznalo 56 zemí včetně většiny členských států Evropské unie a NATO. Španělsko, které má samo potíže se separatistickými tendencemi zvlášť v Baskicku, Kosovo neuznalo.

Bernardino León podle deníků El País a El Mundo také Spojeným státům přislíbil větší zapojení Madridu v Afghánistánu. Španělsko je podle něho ochotno tak učinit, jakmile prezident Obama v dubnu na summitu NATO vyloží svou strategii pro asijské země. Madrid usiluje o lepší vztahy se Spojenými státy od roku 2004, kdy Zapaterova socialistická vláda po vítězství ve volbách stáhla španělské vojáky z Iráku a tím vztahy s Washingtonem pošramotila.

Mapa Srbska a Kosova
Zdroj: ČT24