Pád letadla v americké Montaně nepřežilo 14 lidí

Butte (USA) - Při nedělní havárii letadla v americkém státě Montana zahynulo 14 lidí - sedm dětí a sedm dospělých. Jednomotorový turbovrtulový letoun startoval v kalifornském Oroville (110 kilometrů severně od Sacramenta) a mířil do Bozemanu v Montaně. Pilot ale během cesty změnil letový plán a zamířil do Butte. Havaroval při pokusu o přistání asi 150 metrů od tamního letiště. Letadlo, které se zřítilo do prostoru hřbitova, se ihned ocitlo v plamenech.

Očití svědkové tragédie uvedli, že letadlo se na hřbitov řítilo střemhlav. Na zemi ale pravděpodobně o život nepřišel nikdo. Podle mluvčího federální letecké správy Mikea Ferguse jsou mezi oběťmi i děti. Majitel letecké společnosti v Oroville Tom Hagler řekl, že do letadla nastupovalo asi deset dětí zhruba ve věku od šesti do deseti let a čtveřice dospělých. Letoun Pilatus PC-12 byl starý osm let. Let měl trvat dvě a půl hodiny. „Domníváme se, že šlo o výlet s lyžováním pro děti,“ řekl Fergus. Vyšetřovatelé jsou na místě havárie očekáváni nejpozději během dneška.

Je to již třetí velká letecká havárie ve Spojených státech od začátku letošního roku. Největší štěstí měli pasažéři letadla, s nímž v lednu pilot dokázal přistát na řece Hudson v New Yorku poté, co vypověděly oba motory. Všech 155 lidí na palubě přežilo. V únoru spadlo letadlo na dům na newyorském předměstí Buffalo - o život přišlo všech 49 cestujících a také muž, který byl v domě.