Gyurcsány dnes oficiálně oznámí svou demisi

Budapešť - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes v Budapešti před poslanci oficiálně potvrdí své odstoupení z funkce a podá návrh, aby mu byla vyslovena nedůvěra. Překvapivé rozhodnutí avizoval na sobotním sjezdu své menšinové vládní Socialistické strany. Gyurcsány předpokládá, že jeho nástupce vybere parlament a nebude potřeba vypisovat předčasné volby, jak požaduje opozice. Podle analytiků by se o důvěře vládě v parlamentu mělo hlasovat do tří týdnů, připomněl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš.

Na novou vládu čeká řešení hospodářské krize. Zřejmě v reakci na politický vývoj klesá i kurz maďarského forintu. Oproti euru během dneška spadl o půldruhého procenta. Analytici upozorňují, že vlády možná letos nevydrží ve více zemích střední Evropy.

Gyurcsány v sobotu překvapivě oznámil, že odstoupí z funkce, aby umožnil vznik nové vlády. Cílem je prý volit takového premiéra, který bude mít širokou politickou podporu. Maďarsko je v hluboké hospodářské krizi a musí využít pomoci mezinárodních organizací v čele s MMF.