Bývalý nejvyšší soudce Pákistánu se vrátil do úřadu

Islámábád - Staronový předseda pákistánského nejvyššího soudu Iftikhar Čaudrí se dnes vrátil do svého úřadu. Z postu jej před více než rokem odvolal tehdejší vojenský vůdce země Parvíz Mušaraf. Čaudrího opětovné jmenování do funkce zastavilo šíření politických nepokojů, které hrozily zasáhnout celou zemi.

„Je to velké uspokojení, že po tak dlouhé době byl (nejvyšší) soud obnoven v původním složení,“ prohlásil Čaudrí. Hlavním úkolem justice teď podle něj bude vymýtit z jejích řad korupci. „Právníci by měli skoncovat s korupcí,“ zdůraznil.

Návrat Čaudrího zmírňuje politickou krizi, která hrozila ochromením pákistánské vlády. Ta se potýká se sílícím vlivem islámských ozbrojenců a se špatnou ekonomikou.

Čaudrího z vedení nejvyššího soudu odvolal bývalý prezident Mušaraf v listopadu 2007 kvůli obavám, že soudce zablokuje jeho opětné zvolení do čela země, pokud zůstane i nejvyšším velitelem armády. Mušarafova strana nakonec loni v únoru volby prohrála a on sám pod tlakem v srpnu rezignoval.

Jeho nástupce Zardárí slíbil, že Čaudrího i s dalšími vyhozenými soudci do úřadů vrátí. Slib však plnil jen liknavě a s návratem Čaudrího váhal. Domníval se, že by mohl zrušit amnestii, kterou Mušaraf poskytl Zardárímu a jeho zavražděné manželce Bénazír Bhuttové, aby se mohli vrátit do země bez obav ze stíhání kvůli starším případům korupce.

Hamíd Karzáí a Asíf Alí Zardárí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP