V Británii absolvují civilisté protiteroristický výcvik

Londýn - Ve Velké Británii už v boji proti teroristům nespoléhají jen na policii a armádu. Asi 60 tisíc civilistů absolvuje speciální výcvik, aby byli připraveni na případný teroristický útok. Ten podle zprávy ministerstva vnitra totiž v zemi pořád reálně hrozí. Úřady se tak snaží zabránit podobným událostem, jako byl v roce 2005 útok na londýnské metro.

Britská ministryně vnitra Jacqui Smithová dnes zveřejnila novou protiteroristickou strategii. Dokument tvrdí, že hrozba teroristického útoku v Británii je stále „vážná“. Ministryně dodala, že hrozba nicméně nijak nesouvisí se summitem skupiny G20 v Londýně: „Celkové hodnocení pravděpodobnosti útoku, bez ohledu na G20, je na stupni vážné, to znamená, že hrozba je velmi pravděpodobná, může se to stát bez varování.“

Proto prý není možné v případě útoků spoléhat jen na policii a tajné služby. Přes 60 tisíc lidí proto projde speciálním výcvikem, během kterého by se měli naučit rozpoznat hrozbu útoku. V případě takové události by pak tito lidé měli umět správně zakročit. Výcvikem projdou prý především prodavači v nákupních střediscích, hotelový personál nebo zaměstnanci bezpečnostních služeb.

Nová britská protiteroristická strategie zdůrazňuje riziko, že by se k útočníkům mohly dostat nekonvenční zbraně - jaderné, biologické nebo chemické. Podle Smithové se ve světě pašuje stále více materiálu k výrobě těchto zbraní, který by se mohl dostat do rukou extremistů v Británii.

Dnes zveřejněný dokument nazvaný Contest 2 navazuje na původní strategii vypracovanou v roce 2003. Británie patří k zemím, které byly v posledních letech terčem útoků a které do boje s teroristy hodně investují. Nejhorší útoky zažila Británie v červenci 2005, kdy čtveřice britských muslimů při sebevražedných útocích v londýnské veřejné dopravě zabila 52 lidí.