Sarajevský soud odsoudil dva bosenské Srby za válečné zločiny

Sarajevo - Soud pro válečné zločiny v Sarajevu dnes poslal na pět a dvacet let do vězení dva bosenské Srby. Podle rozsudku oba jako policisté pronásledovali za válečných let 1992 až 1995 nesrbské obyvatelstvo v jihovýchodní Bosně. Informovala o tom agentura Reuters.

Devětačtyřicetiletý Krsto Savić, bývalý šéf policie ve městě Gacko, byl odsouzen ke dvaceti letům za zabíjení, věznění, násilné přesuny a mučení Bosňáků (bosenských Muslimů) a Chorvatů. Toho se podle soudu dopouštěl v roce 1992 v okolí měst Nevesinje, Kalinovik, Gacko a Bileća.

Druhý bosenský Srb, osmapadesátiletý Milko Mučibabić dostal za napomáhání s perzekucemi nesrbského obyvatelstva v oblasti města Nevesinje pětiletý trest vězení. Mučibabić také nelegálně vyráběl zbraně a výbušniny, se kterými pak obchodoval.

Soud pro válečné zločiny v Sarajevu vznikl v roce 2005, aby se Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu mohl soustředit na nejzávažnější případy bosenského konfliktu. Rozsudek vynesl nad desítkami lidí, další desítky pak na proces čekají.