Evropská unie boří vzdušné hranice

Štrasburk - Evropský parlament podpořil zavedení nových pravidel pro letový provoz. Projekt „jednotné nebe“ by měl pootevřít cestu ke kratším letům, menším zpožděním a možná také i k levnějším letenkám. Pro vstup v platnost musejí normu ještě definitivně schválit členské země EU. Vzhledem k tomu, že české předsednictví už před časem se zákonodárným sborem dojednalo kompromis, půjde už jen o formalitu.

Europoslanci podle očekávání velkou většinou schválili normu o takzvaném jednotném evropském nebi. Ta zavede nová pravidla, díky nimž by aerolinky mohly zkrátit lety i šetřit pohonné hmoty. Navíc by to mohlo mít pozitivní dopad i na životní prostředí, protože do ovzduší by se tak mělo dostat méně škodlivých látek. Podle projektu by letecký provoz nad Evropou během tří let už nebyl řízený z jednotlivých států, ale z několika společných center. Počítá se, že pro celou EU by jich mělo být sedm.

„Příliš mnoho věcí teď tlačí ceny letenek nahoru. Tohle je jedna z možností, jak udržet ceny stabilní a zabránit tomu, aby rostly moc rychle,“ uvedl David Henderson z Asociace evropských aerolinií.

Do tří let by mělo v Evropě vzniknout asi sedm řídících bloků letového provozu. Úplné zbourání hranic ve vzduchu nad Evropou ale bude trvat ještě desítky let.