Polsko by se neubránilo, musí změnit armádu

Varšava - Polská vláda schválila vyslání dalších vojáků do Afghánistánu. Odjet by měli v polovině dubna. Polská armáda prochází zásadními změnami, které mají skončit do devíti let. Počet útvarů se má snížit o čtvrtinu a zmizí z měst do výcvikových prostorů. Po vzoru některých západních zemí bude zavedena i funkce šéfa armády.

Polská armáda se profesionalizuje. Letos bude poprvé bez vojáků základní služby. Počet mužů a žen ve zbrani se do konce roku sníží na 100 000, součástí ozbrojených sil bude i 20 000 záložáků z řad bývalých vojáků a dobrovolníků.

Podle odborníků přicházejí změny v polské armádě doslova za minutu dvanáct. „V evropském bezpečnostním prostoru je Polsko v neuralgické části. Nedokázalo by se ubránit. Nejsme připraveni bránit města, hranice, letiště ani přístavy,“ uvedl Jozef Marczak z Vojenské akademie.

Velké a početné jednotky nahradí menší a operativnější, které budou vybaveny nejmodernější technikou. Polsko se chce specializovat na leteckou a protivzdušnou obranu. Armáda proto dostane vrtulníky poslední generace.

Polsko zeštíhlí zahraniční mise

Plán modernizace polské armády počítá i s raketami typu Patriot. Poláci je mají dostat od Spojených států za souhlas se stavbou amerického protiraketového štítu na svém území.

Polsko také omezí či zruší své zahraniční vojenské mise. Posílí pouze kontingent v Afghánistánu o dalších 400 vojáků, který tak bude čítat 2000 osob. Nová taktika Polákům umožní změnit taktiku. Dosud se jen bránili, teď budou moct útočit jako první. „S příchodem jara a s blížícími se prezidentskými volbami se útoky stupňují. Musíme na ně být připraveni,“ vysvětlil major Jacek Poplawski.

Do Afghánistánu proto míří více příslušníků speciálních jednotek připravených k přímému boji.

  • Polští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/758/75791.jpg
  • Střela Patriot zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/364/36305.jpg