Discovery se odpojil od ISS a míří k Zemi

Houston (USA) - Americký raketoplán Discovery se odpoutal od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a zahájil návrat k Zemi, kde má přistát v sobotu na Floridě. Odpoutání nastalo v plánovaném čase 20:53 SEČ ve výšce asi 350 kilometrů nad Indickým oceánem. "Houstone, obě vesmírné lodě jsou fyzicky odděleny," citoval úřad jistého kosmonauta sedmičlenné posádky raketoplánu.

Pokud to meteorologické podmínky umožní, měl by raketoplán po třináctidenní misi podle NASA přistát na Kennedyho vesmírném středisku v sobotu v 18:43 SEČ. Raketoplán je ve vesmíru od 16. března.

Výstupy do voleného prostoru proběhly úspěšně

Dva astronauti amerického raketoplánu Discovery v pondělí při třetím a posledním výstupu do vesmírného prostoru u ISS nedokázali uvolnit zablokovanou nákladní plošinu. Další údržbářské práce ale již zvládli bez větších komplikací. 

Úspěšně údajně proběhly oba první výstupy, při kterých se astronautům v minulém týdnu podařilo především namontovat poslední čtvrtý pár solárních panelů, připravit ISS na červnovou výměnu baterií a instalovat na stanici navigační anténu GPS.


V pondělí prolétávající kosmické smetí donutilo astronauty z raketoplánu a ISS upravit dráhu letu orbitálního komplexu. Asi deseticentimetrový pozůstatek čínské nosné rakety prý totiž hrozil narušit plánovaný výstup kosmonautů do volného prostoru. 

Na konci března raketoplán na oběžné dráze vystřídá ruská loď Sojuz, kterou přiletí dva noví členové posádky ISS a americký vesmírný turista Charles Simonyi. Příští let raketoplánu k ISS se plánuje na červen.