Britové proti diskriminaci v zákonu o nástupnictví na trůn

Londýn - Britský premiér Gordon Brown a Buckinghamský palác diskutují o změnách více než tři sta let starých pravidel pro nástupnictví na trůn. Podle změn by měly ženy z královské rodiny mít stejná práva na trůn jako mužští členové. Politici také uvažují nad tím, zda nezrušit zákaz, že si následovník trůnu nesmí vzít katolíka. Zákon, který určuje, kdo nastoupí na trůn, platí v Británii již od roku 1701.

Podle zákona mají mužští potomci při nástupu na trůn přednost před ženami. Následník trůnu se navíc, pokud si vezme katolíka, zbavuje práva vládnout. Britský panovník či panovnice je zároveň hlavou anglikánské církve a zákon o sňatcích s katolíky hovoří jasně. Podle něj nesmí na trůn, „kdo vyznává papežské náboženství nebo si vezme papežence“.

Dosud si tedy například princ William, pokud by chtěl pomýšlet na trůn, nesmí vzít katoličku. Jeho dcera, i kdyby byla prvorozená, by pak nesměla nastoupit na trůn, pokud by měla bratra. A to chce britská vláda nyní změnit.

„Myslím, že v 21. století lidé očekávají, že ze zákona zmizí diskriminace. Očekávají, že se tímto problémem budeme zabývat,“ prohlásil Gordon Brown. Podle průzkumu by změnu pravidel většina lidí přivítala. 89 procent Britů souhlasí s tím, že by ženy v tomto ohledu měly mít stejná práva jako muži. V případě sňatku panovníka s katolíkem je pro jeho vládu 81 procent.

Současnou hlavou státu je královna Alžběta II., jež je zároveň hlavou dalších třinácti států Commonwealthu, například Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Jamajky. Alžběta II. nastoupila na trůn v roce 1952, korunována byla v roce 1953. Jejím nástupcem je princ Charles.

Reformu by měla již dnes projednat dolní sněmovna. Návrh změn zákona jí předložil opoziční politik ze strany Liberálních demokratů Evan Harris. Prosadit změny v zákoně ale asi nebude jednoduché. „Královna není jenom naše královna. Je to královna všech zemí Commonwealthu, kde je hlavou státu, takže prosadit změny nebude tak snadné,“ namítá obyvatel Británie.

V současnosti kromě toho v zemi panují i diskuse o tom, zda by vůbec ještě měla Británie být monarchií. Podle průzkumu je pro pokračování království 76 procent Britů, 18 procent lidí by si ale přálo, aby se Británie stala republikou.

  • William Windsor, následník britského trůnu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/36/3508.jpg
  • Alžběta II. a Philip zdroj: BBC http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/3/261.jpg
  • autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/763/76256.jpg