Medveděv žádá ukončení protiteroristické operace v Čečensku

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes požádal, aby byl v Čečensku ukončen zvláštní bezpečnostní režim, který je označován jako protiteroristická operace. Podle ruského prezidenta se totiž situace v této severokavkazské zemi již stabilizovala. Příslušný návrh by vládě po svém úterním zasedání měl předložit státní protiteroristický výbor vedený Federální bezpečnostní službou (FSB).

„Situace v Čečensku se v podstatě normalizovala. Život opět normálně běží, staví se moderní budovy, řeší se sociální problémy. Je proto třeba přezkoumat otázku režimu protiteroristické operace, který v Čečensku platí, a přijmout příslušná opatření,“ prohlásil dnes Medveděv.

Ten ovšem dodal, že FSB a další orgány nicméně musejí mít nadále situaci pod kontrolou. Podle něj je potřeba, aby úřady měly stále možnost v případě potřeby opět zavést režim protiteroristické operace, a to především kvůli hrozbě teroristických útoků.

Moskva zavedla režim protiteroristických operací v Čečensku v roce 1999, když se obnovily útoky čečenských separatistů na ruské síly a orgány v Dagestánu. Konflikty uhasly v roce 2002, drobnější atentáty a útoky proti vojákům a policistům pokračují dosud jak v Čečensku, tak v sousedních autonomních republikách Ingušsku a Dagestánu.