Falešné letáky s Radičovou slibují slovenským Maďarům autonomii

Bratislava - Týden před druhým kolem slovenských prezidentských voleb se na několika místech na Slovensku objevily letáky, na kterých opoziční kandidátka Iveta Radičová slibuje autonomii maďarské menšině. Její volební tým pravost pamfletů popřel. Kandidáti slovenských prezidentských voleb se tak stali už poněkolikáté terčem útoků. Před prvním kolem volby napadli hackeři internetové stránky kandidátky Zuzany Martinákové i prezidenta Ivana Gašparoviče, který úřad obhajuje.

Plakáty obsahují maďarský text slibující autonomii, fotografii Radičové a logo její mateřské Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKÚ-DS). Podle šéfa volebního týmu Radičové Jána Füleho jsou falešné. Proto chce podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Ty plakáty nejsou vylepované, jsou rozhazované a zejména u nákupních center,“ řekl Füle. Několik stovek letáků se objevilo údajně v noci v okresech Komárno a Galanta a ve městě Šamorín na jihozápadě Slovenska.

Radičová se 4. dubna utká ve druhém kole prezidentské volby se současnou hlavou státu Ivanem Gašparovičem.

Právě hlasy maďarské menšiny pomohly Radičové oproti volebním předpokladům nečekaně snížit v prvním kole Gašparovičův náskok na méně než devět procentních bodů. Očekává se proto, že prezident bude zvolen těsnou většinou.

Na Slovensku, které má asi 5,4 milionu obyvatel, se k maďarské národnosti hlásí přibližně půl milionu lidí.

Ivan Gašparovič
Zdroj: ČT24