USA vysílají ke KLDR protiraketové lodě, reportérky čeká soud

Soul/Washington - Severní Korea se dál připravuje k odpálení rakety. Ta má vynést komunikační satelit na oběžnou dráhu kolem Země. Pchjongjang plánuje start mezi 4. a 8. dubnem. Satelitní snímky zachytily odpalovací rampu, která je připravena na poloostrově Musudan. Jižní Korea, Amerika a Japonsko jsou přesvědčeny, že půjde o test rakety dlouhého doletu. Do oblasti už míří americké protiraketové lodě, i když údajně Spojené státy nemají v úmyslu raketu sestřelit. Napětí v oblasti zvyšuje i případ dvou zadržených amerických reportérek, které čeká soud.


Spojené státy rozmístí ve vodách kolem Jižní Koreje dvě protiraketové lodě, oznámil to dnes bez dalších podrobností mluvčí americké armády. Podle jihokorejských médií budou plavidla se špičkovými radary monitorovat vypuštění satelitu, které Pchjongjang naplánoval na 4. až 8. duben.

K tomuto kroku USA přistoupily kvůli obavám, že by KLDR místo satelitu mohla vypustit raketu dlouhého doletu. Ministr obrany Robert Gates nicméně ujistil, že cílem rozhodně není raketu sestřelit. „Řekl bych, že nejsme připraveni cokoli s tím udělat,“ uvedl Gates.

Ten nicméně dodal: „Kdyby se raketa vychýlila a vypadalo by to, že je namířena na Havaj, možná bychom to zvážili.“ Gates se pak vyjádřil, že Pentagon stále věří, že Severní Korea skutečně chystá jen vypuštění satelitu.

Kromě USA se na start rakety připravuje i Jižní Korea, ta prý umístí poblíž hranic se svým severním sousedem protiraketové zařízení. Japonsko už o víkendu rozmístilo své lodě na východě území, které mají taktéž monitorovat počínání KLDR.

Severní Korea umístila raketu, která je považována za střelu dlouhého doletu Taepodong-2, na odpalovací rampu na poloostrově Musudan, který se nachází v provincii Hamgjong na severovýchodě. Podle KLDR jde ale o čistě vědecký projekt. Raketa se satelitem by prý měla proletět nad územím Japonska a vynést pak družici na oběžnou dráhu.

Zadržené americké reportérky čeká soud

Dvojice amerických reportérek, která byla před dvěma týdny zadržena v Severní Koreji, bude obviněna z nezákonného vstupu na území KLDR a z nepřátelských aktivit. Podle severokorejské agentury KCNA vyšetřování prokázalo, že obě ženy do země vstoupily ilegálně. Agentura dále uvedla, že vyšetřování celého případu pokračuje a v plném proudu jsou přípravy na žalobu a soud. O případné výši trestu se ale nezmínila.

Laura Lingová a Euna Leeová natáčely reportáž přes řeku Ja-lu-ťiang, jež tvoří hranici mezi KLDR a Čínou. Podle jihokorejských vládních zdrojů severokorejští pohraničníci zadrželi novinářky na čínském území. Reportérky údajně neuposlechly jejich výzvu, aby přestaly severokorejský břeh řeky filmovat. Obě ženy, které pracují pro společnost Current TV se sídlem v Kalifornii, prý připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících.