Nový test dokáže odhalit genový doping

Praha/Kolín nad Rýnem - Přestože je užívání látek, které vedou k bezprostřednímu zvýšení výkonu nebo urychlení regenerace při tréninku Světovou antidopingovou agenturou pečlivě hlídáno, sportovci dopují dál. Vedle rozšířených anabolických steroidů nebo krevního dopingu navíc v posledních letech přibyl další strašák, kterým je genový doping. Proti němu však výrazně vystoupili němečtí vědci, kteří přišli s novým testem.

V boji o sportovní vítězství ne každý hraje podle pravidel. Narkotika, anabolické steroidy nebo krevní doping kazí férovou soutěž a zavinily nejeden skandální konec kariéry několika sportovních špiček. Zákony přitom mluví jasně, podle některých by však měly být mnohem tvrdší.

V posledních letech se šíří genový doping

Koncem devadesátých let mezi sportovní škůdce přibyla nová metoda - genový doping. Další způsob jak zneužít léky je zatím ještě v plenkách, jeho hrozba je však na rozdíl od výměny krvinek daleko větší.

První konference, která k tomu byla ve světě pořádána, byla v roce 2002, kde už se naznačovaly určité cesty, že by mohly být zneužívány metody genového dopingu ve sportu.

„Máte sporty, které potřebují určité vytrvalostní dispozice, sporty, které zase potřebují rychlostní nebo silové dispozice, a podle toho se bude řídit ten genotyp, který bude tyto funkce ovlivňovat,“ uvedl ředitel Antidopingového výboru ČR Jaroslav Nekola.

Podle Milana Macka z Ústavu biologie a lékařské genetiky UK se do současné doby většinou podávaly látky, které jsou biologicky aktivní, ať už je to eritropoetin nebo anabolické steroidy. Tyto látky však byly velice jednoduše zachytitelné, tak se přešlo k úplně opačnému principu: podávají se látky, které samy o sobě aktivní nejsou, ale aktivují geny. Takovou typickou látkou je GW1516.

Němečtí vědci vyvinuli nový test

Látka, která má původně sloužit k léčbě obezity se pro sportovce stala lákavou kvůli svému zázračnému využití glukózy ve svalech. Nový způsob dopingu utli v začátku vědci ze Sportovní univerzity v Kolíně nad Rýnem, kterým se podařilo vyvinout test, který nežádoucí genotyp v těle sportovce odhalí.

„Zaměřili jsme se jen na jednu část genového dopingu. GW1516 zvyšuje potenciál využití glukózy a tukových zásob ke zvýšení energie a výkonnosti při soutěžích a ovlivňuje také svaly. Test samotný už je schválený, a když ho schválí ještě naše národní a světová antidopingová agentura, jsme připraveni začít ho velmi brzy aplikovat na velkých sportovních událostech, jakými jsou mistrovství a podobně,“ uvedl člen týmu Mario Thevis.

První testy na bázi plazmy krve a zanedlouho i moči by tak mohly prověřit sportovce už na olympiádě v Londýně v roce 2012. Podle českého Antidopingového úřadu se genový doping Česku zatím vyhýbá, přesto na něj pamatuje v zákoně.

Jaroslav Nekola
Zdroj: ČT24