Ředitel věznice Rudých Khmérů vypovídá před soudem

Phnompenh - Proces s vysokým představitelem Rudých Khmérů - někdejším ředitelem nechvalně proslulé kambodžské věznice S-21 Kang Kek Ieuem po měsíci pokračuje. Soud si dnes vyslechne výpověď obžalovaného, který čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti. Podle obžaloby se měl Kang Kek Ieu, přezdívaný jako Duch, podílet na vraždě a mučení nejméně 14 tisíc vězňů.

Kang Kek Ieu je prvním Rudým Khmérem, který skončil před soudem. Další čtyři představitelé krvavého režimu jsou nyní ve vazbě a čekají na proces. Duch je nicméně jediný, kdo se k podílu na krutostech, ke kterým v Kambodže za vlády Rudých Khmérů docházelo, přiznal. Obžalovaný dokonce požádal oběti o odpuštění.

Odborníci říkají, že Duchova výpověď by mohla pomoci usvědčit další čtyři lídry, kteří jsou nyní ve vězení. Ještě než obžalovaný bude vypovídat, vyslechne si obžalobu, to by podle BBC dokonce mohlo trvat celý den. Je tedy možné, že na výpověď dnes ani nedojde.

Pol Potův režim

Rudí Khmérové se dostali k moci v roce 1975, kdy svrhli prozatímní vládu USA. Po dobu následujících čtyř let pod vedením Pol Pota vedli Khmérové proti kambodžskému obyvatelstvu politiku brutálního teroru. Ten si vyžádal nejméně 1 milion mrtvých. V Kambodži dnes v podstatě neexistuje rodina, kterou by Pol Potův režim nezasáhl. V roce 1979 byla vláda Rudých Khmérů svržena při vietnamské vojenské invazi.

Kang Kek Ieu si dnes u soudu vyslechne obvinění ze zločinů proti lidskosti, zotročení, týrání, sexuálního zneužívání a dalších zločinů. Za to mu v Kambodži hrozí až doživotní trest.

Duch byl šéfem věznice Tuol Sleng zvané také S-21, v době vlády Rudých Khmérů to byla továrna na mučení, kterou poznalo 16 až 20 tisíc lidí. Kdo hned nezemřel, putoval na vražedná pole za městem.

I když se k podílu na zvěrstvech páchaných ve věznici Duch přiznal, dodává, že vždy jednal na rozkaz velitelů. „Nikdo nemohl poslat lidi do S-21 bez rozhodnutí představitelů Rudých Khmérů,“ uvedl obžalovaný.