U libyjských břehů se utopilo nejméně 300 afrických uprchlíků

Tripolis - Už 300 mrtvých hlásí úřady po nehodě dvou až tří lodí u lybijských břehů. Vezly přes 600 uprchlíků zřejmě do Itálie. Další stovky lidí se pohřešují. Oznámila to agentura AP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM). Na první potopené lodi bylo 253 pasažérů, druhá přepravovala 365 lidí. Po nehodě druhého plavidla se libyjské pobřežní stráži podařilo zachránit nejméně 23 lidí.

„Až tři lodě se patrně potopily u libyjských břehů. Na palubě neměly žádné záchranné vybavení. Zdá se, že v moři zmizelo více než 300 lidí. Nebyli dostatečně blízko ke břehu, aby mohli doplavat zpět,“ řekl mluvčí IOM Jean-Philippe Chauzy. Dodal, že lodě mohl převrhnout silný vítr a velké vlny.

„Lodní nehody se staly v posledních dvou dnech a pátrací a záchranné operace pokračují,“ uvedl jeden z libyjských představitelů. Zatím prý není jasné, zda potopená plavidla a další lodě, které jsou unášeny u pobřeží, vypluly z Libye.

Libye je čekárna pro migranty na cestě do Evropy

Italské úřady oznámily, že se nepodílejí na záchranných operacích, neboť všechny nehody se staly v libyjských vodách. Zatím ověřují informace, že při záchraně tonoucích asistovala italská obchodní loď.

V Libyi žijí stovky tisíc nelegálních přistěhovalců z řady afrických zemí, kteří se snaží vydělat dostatek peněz, aby mohli převaděčům zaplatit za místo na jedné z lodí směřujících do Evropy, většinou do Itálie.