Při střetech v Somálsku zahynulo nejméně 14 lidí

Mogadišo - Životy osmi lidí si včera v somálském hlavním městě Mogadišu vyžádaly boje mezi policií a islamistickými povstalci. Dalších šest lidí zemřelo při střetech mezi radikální milicí Šabáb a znepřátelenými ozbrojenci ve středu země.

K bojům v Mogadišu došlo na silnici vedoucí k prezidentskému paláci a byl při nich zabit i jeden Burunďan, člen mise Africké unie v Somálsku. „Jeden z našich vojáků zemřel poté, co u silnice na jihu Mogadiša vybuchla bomba,“ sdělil vysoce postavený činitel AU. „Bomba cílila na konvoj poblíž naší základny ve staré univerzitní budově,“ dodal.

Nový prezident země šajch Sharif Sheikh Ahmed stojí před složitým úkolem usmíření povstaleckých skupin, které ovládají rozsáhlé části Somálska. Radikální islamistické skupiny bojují proti západem podporované somálské vládě již několik let a v důsledku konfliktu umírají téměř denně desítky civilistů.

Somálský prezident rebelům nedávno nabídl příměří a jako gesto dobré vůle chce jeho vláda v zemi zavést islámské právo šaría. Některé skupiny povstalců naznačily, že za určitých okolností jsou ochotny složit zbraně, Šabáb však rozhovory o příměří trvale odmítá.