Podle Obamy čelí Súdán bezprostřední krizi

Americký prezident Barack Obama v pondělí řekl, že Súdán čelí bezprostřední krizi, kvůli rozhodnutí vlády vypovědět humanitární organizace z Dárfúru. K situaci v Súdánu se Obama vyjádřil, když v Bílém domě přijal Scotta Grationa, který dnes odletí do Chartúmu, kde se ujme funkce zvláštního vyslance USA pro Súdán.


„Je tam dlouhodobá humanitární krize, způsobená vysídlením a genocidou, ke které dochází. Uskutečnila se série jednání na vyřešení této krize v Súdánu. Nepodařilo se ji vyřešit a zhoršuje se,“ prohlásil Obama.

V Dárfúru proti sobě od roku 2003 bojují afričtí povstalci a arabské milice podporované vládou v Chártúmu. Za šest let konfliktu zahynulo kolem 300.000 lidí a téměř tři miliony jich musely opustit své domovy.

Gration, který byl Obamovým poradcem již během prezidentské kampaně a doprovázel ho na návštěvě Afriky v roce 2006, podle Obamy sdělí Súdánu, že „máme bezprostřední krizi, způsobenou súdánskou vládou vypovězením nevládních organizací, které poskytují pomoc vysídleným osobám uvnitř Súdánu.“

Súdán 13 humanitárních organizací vypověděl poté, co Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra kvůli obvinění ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů v západosúdánském Dárfúru, kde je asi 4,7 milionu lidí odkázáno na zahraniční humanitární pomoc.

„Musíme najít mechanismus, jak dostat ty nevládní organizace zpět na místo, zvrátit to rozhodnutí, nebo najít jiný způsob, jak zabránit obrovské humanitární krizi,“ řekl Obama.

Spojené státy se budou snažit přispět ke znovuzahájení rozhovorů mezi povstalci a Chartúmskou vládou, které by mohly vést k vyřešení šestiletého konfliktu v Dárfúru. „Bude to velmi složitý úkol. Bude to úkol, který zabere čas. Neočekáváme žádné okamžité řešení tamních dlouhodobých problémů,“ dodal americký prezident.

Gration se v Súdánu nemá zaměřit pouze na řešení konfliktu v Dárfúru na západě země, ale také se bude snažit o oživení dohody mezi severem a jihem Súdánu, která v roce 2005 ukončila dvacetiletou občanskou válku mezi oběma částmi země.