V Řecku došlo k sérii žhářských útoků

Soluň - Pravděpodobně anarchisté zaútočili zápalnými pumami dnes v noci ve dvou největších řeckých městech na kanceláře politiků, banky, prodejnu aut a vozy v ulicích. Při sérii koordinovaných útoků nebyl nikdo zraněn a ani zatčen. Útoky, ke kterým během dnešní noci došlo v Aténách a Soluni, jsou dalším projevem levicového a anarchistického násilí, které v poslední době sužuje Řecko. Podle aténských hasičů založili útočníci požár v pěti bankách a v prodejně vozů značky Mercedes, kde plameny zničily tři vozy.

V dalších částech řeckého hlavního města zapálili auto s diplomatickou poznávací značkou a několik dalších vozů. Všechny útoky se uskutečnily během patnácti minut po jedné hodině ranní. Zatím se k nim nikdo nepřihlásil.

V severořeckém přístavním městě Soluni žháři nechali vybuchnout malé campingové láhve s plynem před kancelářemi pěti současných, nebo bývalých zákonodárců, mezi nimi i bývalého ministra vnitra a současného náměstka ministra vnitra. Útoky způsobily drobné škody.

Útoky se množí po prosincovém zastřelení teenagera

Malé skupinky anarchistů útočí na symboly státní moci a bohatství na protest proti ekonomické a sociální politice. K zatčení pachatelů dochází jen výjimečně. Četnost bombových útoků vzrostla poté, co v prosinci policie v Aténách zastřelila patnáctiletého mladíka Alexandrose Grigoropoulose. Smrt teenagera se stala rozbuškou pro nejhorší nepokoje v Řecku za desítky let.