Duch přiznal vinu a omluvil se svým obětem

Phnompenh - Vysoký představitel Rudých Khmerů a velitel neblaze proslulé věznice S-21 Kang Kek Ieu, zvaný Duch, dnes přiznal odpovědnost za zločiny spáchané v hlavní trestnici polpotovského režimu, vyjádřil nad nimi lítost a omluvil se obětem komunistické diktatury. Kromě Ieua jsou ve vazbě ještě čtyři další vysocí představitelé Rudých Khmerů. Toto hnutí se nadchlo pro myšlenku extrémního komunismu, k němuž se pokusilo násilím převychovat celou zemi.

Ieu stanul v polovině února před soudem jako první vysoký představitel režimu, během jehož hrůzovlády v letech 1975 až 1979 zemřelo nejméně 1,7 milionu lidí, podle některých údajů až tři miliony. Je obžalován ze zločinů proti lidskosti a hrozí mu trest doživotního vězení.

Kang Kek Ieu řídil věznici S-21, kde byli podezřelí nepřátelé režimu mučeni, než byli odvezeni na popravčí pole poblíž kambodžské metropole. Vězením prošlo 16 tisíc až 20 tisíc lidí a většina pobyt v něm nepřežila. Bývalý učitel Ieu byl sice jedním z nejvyšších funkcionářů Rudých Khmerů, ale nikoli politikem; komentátoři ho označují za „válečného řezníka s krví na rukou“.

Ostatky obětí Rudých Khmerů
Zdroj: AP/ČTK